spc
Foto: Printscreen/Youtube/ RAMONDA PRODUCTION

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je Petar Drugi Njegoš utamničen u Meštrovićevom mauzoleju na Lovćenu.

Mitropolit Amfilohije posebno je isticao da je Petar Drugi Petrović Njegoš „utamničen u zindanu mermernom, sakriven i kao da ga više nema na Lovćenu“.

Kako je zabeleženo u knjizi izabranih dela Razgovori o duhovnom životu, crkvi i društvu, sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, on je istakao da kod Njegoša ima nešto nedovršeno.

„On (Njegoš) sam priznaje da je “učio bogosloviju po zvezdama“, ali kod Njegoša ima i nešto drugo. Upravo stoga što je svestan da je učio bogosloviju po zvezdama, on je smeran pred tajnom, to je osnovna njegova crta koja se previđa i koja je stoprocentno pravoslavna. Iako nije imao priliku, tokom svog kratkog i mukotrpnog života, da dublje prouči svetootačko bogoslovlje, Njegoš je po svom životnom stavu, a to je najbitnije – pravoslavni čovek“, dodao je mitropolit Amfilohije u razgovoru.

Wikipedia

 

 

„U stvari, na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko-socijal-realističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša. O tome svedoči Mauzolej na Lovćenu“, naveo je on za "Srnu".

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije istakao je da je Mitropolija samo u ovoj godini (2013.) pisala dva puta Vladi Crne Gore, tražeći da se vrati crkvica na Lovćenu, ali da odgovora nije bilo.

„U zahtevu smo naveli da će, ako ova generacija ne vrati Njegoševu crkvu na Lovćenu, to uraditi neka dostojnija generacija od naše. Crkva nije kamenje, ona nije uništena, uništeni su oni koji su je rušili i nestali sa lica zemlje, koji su izbrisani iz pamćenja i božjeg i ljudskog“, rekao je on.

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski podsećao je da je 19. maja Mitropolija svečano unijela lik Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša – Lovćenskog Tajnovidca u cetinjski manastir i time proslavila njega kao svetitelja crkve Božije.

Mitropolit je isticao da je odluku o proglašenju Njegoša svecem Sabor Srpske pravoslavne crkve ostavio za neko buduće vreme, ali da Mitropolija crnogorsko-primorska nastavlja da proslavlja na lokalnom, mesnom planu svoga mitropolita svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

„Njegoš je veliki divni dar narodu svetosavskom srpskom. I time se svetosavski srpski narod upisuje među izabrane, Božije narode. Njegoš je izbranje ovog naroda, prvi posle Svetog Save koji je tako duboko, doživeo Boga i posvedočio. Njegoš je naš Mojsije, Tajnovidac, Bogovidac. Neko ga naziva Jeremijom, jeste, on je Jeremija, ali je ipak pre Jeremije. Mojsije, zakonodavac, jedan od retkih. Mi nemamo u našoj istoriji čoveka njegove mere Tajnovidca“, istakao je tada blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

On je ocenjivao da „šest sahrana Petra Drugog Petrovića Njegoša govori ne da je samo bio velikomučenik dok je živ bio na zemlji, nego jedan od retkih na svetskom planu velikomučenika“.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije zaključio je da je „Njegoš naše dobro koje nosimo u Evropu, jer mi Evropi možemo da ponudimo našu svetu veru pravoslavnu – Njegoševu veru, pravu izvornu, nepatvorenu, jevanđelsku, Hristovu, apostolsku“.

Ta vera je, istakao je on, sačuvana na poseban način i u kamenoj Crnoj Gori i ovaploćena u Svetom Petru Cetinjskom, Petru Drugom Petroviću Njegošu, Lovćenu, Cetinjskom manastiru u hramu Hristovog Vaskrsenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading