Izbori u Holandiji
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Lider krajnje desnice obratio se pristalicama nakon šokantnih rezultata, nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegova Partija slobode  osvojila najviše poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima. rekavši, da želi da formira vladu.

- Nijedna stranka više ne može da nas ignoriše nakon što dobijemo 35 mesta - izjavio je on.

 Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na prvo mesto, rekao je Vilders na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Vildersova Partija slobode osvojiće 35 mesta, više nego udvostručivši njegovu zastupljenost u prethodnom parlamentu i dajući mu 10 mandata više od njegovog najbližeg rivala.

 

Izbori u Holandiji

AP/Tanjug

 

Njegovu partiju sledi savez zelenih i laburista, na čelu sa Fransom Timermansom, sa 25 mesta.

Vodeći kandidat Dilan Jesilgoz-Zegerijus priznao je poraz nakon što je porast u poslednjim danima kampanje katapultirao Vildersovu anti-EU stranku iznad njegovih mejnstrim rivala.

Krajnje desničarska, antiislamska Partija slobode (PVV) Gerta Vildersa je na putu da bude najveća stranka u holandskom parlamentu, u velikom izbornom neredu čiji će se odjek osetiti širom Evrope.

Međutim, nejasno je da li će Vilders - čija je stranka bila druga i treća na prethodnim izborima, ali je uvek bila isključena iz vlade - uspeti da dobije dovoljno podrške da formira koaliciju sa radnom parlamentarnom većinom.

Vilders, je pod policijskom zaštitom od 2004. godine, a 2016. godine osuđen za diskriminaciju nakon što je Marokance nazvao "ološem" na predizbornom skupu.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading