Luksemburg
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Luksemburžani će moći da dokažu identitet mobilnim telefonom kada otvaraju račun u banci ili pristupaju nekim vladinim uslugama, ali i da iznajmljuju automobile uz vozačku dozvolu i overavaju elektronskim potpisom službena dokumenta, prenosi luxtimes.lu.

- Elektronska verzija tih zvaničnih dokumenata važiće kao i onih „na papiru“, a takozvani e-novčanik biće spreman u prvom kvartalu 2024. - rečeno je u ministarstvu za digitalizaciju, što je godinu dana kasnije nego što je bio prvobitni rok.

Inicijativa je, kako se navodi, u sklopu više od 400 projekata digitalizacije koji se sprovode radi dalje modernizacije javnih usluga. Napori Luksemburga na planu digitalizacije takođe su deo širih, na nivou EU.

Pre dve nedelje Evropski parlament i Savet postigli su sporazum o davanju mandata svakoj članici da ponudi novčanik digitalnog identiteta EU svim građanima Unije u roku od dve godine a za pristup javnim i privatnim onlajn uslugama, prenosi luxtimes.lu.

Digitalni identitet neće prihvatati samo državne institucije, već i platforme poput Amazona, Fejsbuka ili Bukinga, navela je Evropska komisija.

- Pored sigurnog čuvanja digitalnog identiteta, novčanik će omogućiti vlasniku da otvori račun u banci, plaća i čuva digitalna dokumenta poput mobilne vozačke dozvole, lekarskog recepta, profesionalnig sertifikata ili karte za putovanje. Novčanik će nuditi laku za upotrebu i praktičnu alternativu onlajn identifikacije garantovane zakonom EU - navodi se u saopštenju luksemburškog ministarstva.

E-novčanik će sadržati podatke o svim transakcijama dostupne njegovom vlasniku, nudiće mogućnost prijave navodnih kršenja zakona o zaštiti podataka i omogućavati interakciju između novčanika. Takođe će omogućiti građanima da dodaju postojeće nacionalne e-ID šeme, poput luksemburške.

BONUS VIDEO

@alo_portal Celu emisiju "U RINGU" sa Čedomirom Jovanović pogledajte večeras u 20h na našem YT kanalu! #alo #uringu #emosija #čedomirjovanović #fypシ #fypシ゚viral #trend ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading