Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Sateliti Starlink Elona Maska pomažu ukrajinskim snagama da izvedu udare dronovima na ruske tenkove, iako je milijarder upozorio da ih ne treba koristiti za izvođenje udara bespilotnih letelica“, kaže se u članku.

Stručnjaci kažu da komercijalni sateliti u svemiru nisu obuhvaćeni Ženevskom konvencijom i mogu biti legitimna meta ako pomognu jednoj od strana u sukobu, u ovom slučaju Ukrajini, jer vojska te zemlje koristi internet vezu koju obezbeđuje Starlink za komunikaciju i koordinaciju napadi na Ruse.vojna.

„Iz perspektive ratnih pravila, Rusi verovatno neće učiniti ništa loše, pošto se takve usluge mogu koristiti u vojne svrhe. To ne znači da će komercijalni sateliti biti stalno gađani ili napadani. Ali to znači da bi oni potencijalno mogli biti „kao takav“, rezimirao je stručnjak sa kojim su razgovarali novinari.

Starlink je satelitska mreža kompanije Spejs Iks koja pruža širokopojasni pristup internetu bilo gde na planeti. Više od 20 hiljada terminala je prebačeno u Ukrajinu. U oktobru prošle godine, šef kompanije Ilon Mask rekao je da se njegovi troškovi vezani za rad Starlinka u Ukrajini približavaju 100 miliona dolara i da bi trebalo da ih pokrije Pentagon .

Početkom septembra Si-En-En je citirao odlomak iz Maskove biografije koju je napisao Volter Ajzakson. Кonkretno, navodi se da je prošle godine biznismen tajno naredio svojim inženjerima da onesposobe Starlink u regionu Crnog mora kako bi „sprečio tajni ukrajinski napad na rusku mornaricu“. Sam preduzetnik je pojasnio da je od vlade dobio hitan zahtev za aktiviranje usluge, ali je odbio da to učini, jer bi u suprotnom njegova kompanija bila umešana „u veliki ratni čin“, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading