Venecuela
Foto: AP/Matias Delacroix (STR)

Rojters prenosi da je to juče saopštilo Ministarstvo odbrane Brazila.

- Ministarstvo odbrane nadzire situaciju. Odbrambene akcije su pojačane u severnom graničnom regionu zemlje čime se promoviše veće vojno prisustvo - navedeno je u saopštenju.

Britanska agencija navodi da je odluka Brazila da prebaci više vojnih snaga na sever stigla u trenutku porasta napetosti između Venecuele i Gvajane oko naftom bogatog regiona poznatog kao Esekiba ili Esekibo.

Taj region pokriva više od dve trećine ukupne teritorije Gvajane.

Venecuela

Matias Delacroix (STR)

 

 

Navodi su da su se tvrdnje Venecuele da njoj pripada ovaj region, koji je dugo bio izvor teritorijalnog spora, ponovo su se rasplamsale poslednjih godina, nakon što je Gvajana otkrila nalazišta nafte i prirodnog gasa u blizini pomorske granice.

Venecuelanci će u nedelju 3. decembra glasati na referendumu o "pravima" te zemlje na Esekibu.

Navodi se da bi Međunarodni sud pravde u Hagu sutra trebalo da donese odluku o zahtevu Gvajane da se referendum u Venecueli otkaže.

Venecuelanska vlada je već saopštila da će referendum biti održan kakva god da bude odluka tog suda.

Venecuela

Matias Delacroix (STR)

 

 

Navodi se da je Venecuela u septembru uložila protest zbog tendera za eksploataciju nafte koji je Gvajana objavila u septembru, pošto vlasti u Karakasu tvrde da su ta priobalna područja predmet spora i kompanije koje dobiju dozvolu da izvlače naftu iz tih nalazišta neće moći da ih eksploatišu.

AP navodi da je Venecuela oduvek smatrala Esekibo svojom teritorijom pošto je taj region bio u njenom sastavu za vreme španske kolonijalne vlasti.

Karakas je odavno osporavao granicu koju su 1899. iscrtali međunarodni arbitri, u vreme dok je Gvajana još bila britanska kolonija.

Interesovanje Venecuele za Esekibo se značajno povećalo 2015. kada je američka kompanija "EksonMobil" objavila da je pronašla komercijalno isplative količine nafte u nalazištu kod obale spornog regiona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading