Crvena Zorica
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Sve u kući Zorice Rebernik, od otirača i metle, do zidova i šoljica za kafu, u crvenoj je boji, a podigla je i nadgrobni spomenik za sebe i supruga Zorana, za koga se udala u crvenoj venčanici, od specijalnog crvenog granita uvezenog iz Indije.

Učiteljica u penziji živi u crvenoj kući. Ona i Zoran jedu iz crvenih tanjira, piju iz crvenih čaša I spavaju u crvenoj posteljini. Čak joj je i kosa ofarbana u crveno.

- Kada sam napunila 18 ili 19 godina dobila sam snažnu želju da nosim crveno- rekla je Zorica za Rojters.

Odeća crvene boje joj, kako kaže, daje osećaj snage i moći.

Opsesija crvenom bojom Zoricu je učinila prepoznatljivom i svojevrsnom urbanom ikonom u gradu Breze nadomak Tuzle.

- Svi me znaju. Čim me ljudi vide nude mi različite crvene stvari- kazala je Zorica, dodajući da bi odbila svaki poklon koji nije crvene boje, bez obzira koliko je vredan.

Čak i na sahrane ide obučena u crveno. A jedini problem koji ima jeste taj što njen suprug ne primećuje kada obuče nešto novo.

 

 

- Slušala sam govor svog tela. Sve je došlo iz duše, iz srca, iz mog tela. Nisam nikada pričala s nekom stručnom osobom... Samo sam slušala sebe - rekla je na početku razgovora Zorica, a odmah se stiče utisak da je posredi jedna energična žena (simbolika - crvena je simbol vatrenosti, između ostalog).

Gde god se pojavi, u centru je pažnje

- Ja crvenu nosim isključivo zbog sebe. Nisam uopšte nametljiva. Prijatelji mi kažu da bi trebalo više da se eksponiram, da uđem u Ginisovu knjigu rekorda... Volela bih da vidim nekog ko ovako dosledno nosi neku drugu boju. Ali.. Znate onaj film "žena u crvenom" pa glumica ima samo crvenu haljinu - poručila je.

Zorica je u penziji, ali kaže da je završila Učiteljsku školu, a onda i večernju političku školu. Četiri decenije je radila kao nastavnik razredne nastave, a bila je i "veoma društveno-politički aktivna".

Na razgovoru za posao nosila je crveno pred komisijom i to nije bila prepreka da dobije posao, ali je zato morala da bude "lepa, zgodna, doterana, da lepo govori". Standardi su se, rekla je, u međuvremenu promenili, nagore.

Naglasila je i da njenim đacima i njihovim roditeljima nikada nije smetala njena ljubav prema crvenoj. Učenicima je čak često poklanjala crvene majice pa je ceo razred bio u tonu.

Koliko Zorica voli crvenu, možda najbolje zna njen suprug Zvonko sa kojim je od 1975. u braku.

- Znate kako se kaže, sa kim si, takav si. Nosi i moj suprug crvenu, ali voli on i neke druge boje, a nikada mu nije smetao moj način odevanja, crvena kosa... Podržavao me je. Evo kada smo kupovali poslednji automobil, bilo je samo modela u sivoj ili beloj boji. Kupili smo metalik, a onda sedišta presvukli crvenom kožom. Auto je unutra skroz crven. Znate kako crvena i siva lepo izgledaju zajedno - pohvalila se Zorica koja je i na venčanju nosila crvenu haljinu.

 

 

- Nisam mogla da je pronađem u radnjama pa mi je jedna kreatorka iz Tuzle sašila venčanicu. Muž mi je tada rekao: "Gde ćeš, Zorice, to da obučeš, svi će gledati u tebe?". Evo i danas svi gledaju u mene gde god me vide.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading