Gaza
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

On je iz Katara poručio da je takav plan, koji je prošle nedelje Izrael dostavio Turskoj i nekim arapskim državama, "nepošten" prema Palestincima.

- Smatram i samo razmatranje ovog plana o tampon zoni nepoštovanjem prema mojom palestinskom braćom i sestrama. Za nas, ovo je plan o kom se ne može uopšte voditi diskusija. Izrael mora ukloniti sa te teritorije teroriste koje svetu predstavlja kao doseljenike i razmisliti kako može da uspostavi mirnu budućnost sa Palestincima - rekao je Erdogan. 

Za trenutnu situaciju u regionu Bliskog istoka, lider Turske optužio je podršku koju Zapad, posebno SAD pružaju Izraelu, i upozorio Tel Aviv da operacije protiv pripadnika Hamasa ne sprovodi na teritoriji Turske, "jer bi mogao platiti visoku cenu za to".

- Ako se usude na takav korak protiv Turske, platiće toliku cenu da više neće moći da stanu na noge. Oni koji to pokušavaju treba da zapamte da posledice mogu biti ekstremno ozbiljne. Svi na svetu znaju kakav je napredak Turska ostvarila u pogledu bezbednosti. Nismo država koja je osnovana juče i niko ne treba to da zaboravi - kazao je on.

Komentare turskog predsednika izazvao je snimak koji je emitovala izraelska nacionalna televizija Kan, na kom direktor Šin Bete Ronen Bar govori da će Izrael "loviti Hamas gde god se nalaze". 

- Imamo cilj, a to je da eliminišemo Hamas, i odlučni smo da to uradimo. U Gazi, Lebanu, Turskoj, Kataru. Bilo gde - izjavio je Bar. 

Ova izjava izazvala je redak odgovor izvora iz Anadolu agencije koji su saopštili da svaki pokušaj Izraela da sprovede ilegalnu operaciju na turskoj teritoriji imati "ozbiljne posledice".

Erdogan je prethodno napao Netanijahua i izraelsku vladu zbog sve većih civilnih žrtava u Gazi. Zahlađeni odnosi doveli su do toga da Izrael povuče svog ambasadora iz Turske, ubrzo nakon čega je Turska to učinila sa svojim ambasadorom u Izraelu. 

Podsetimo, od početka oružanog sukoba nakon napada 7. oktobra ubijeno je oko 16.000 palestinskih i 1200 izraelskih civila. 

Tom prilikom, Erdogan je naglasio i da Turska očekuje dalje korake američkog Kongresa u procesu prodaje borbenih aviona F16 Ankari, nakon što je u turskom parlamentu podnet predlog zakona o ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u.

- Kao predsednik, uradio sam svoj deo posla, ali imam i očekivanja. SAD bi to trebalo da prebace (prodaja F-16) na svoj Kongres, kako bismo mogli da preduzmemo ove korake istovremeno - zaključio je Erdogan.

BONUS VIDEO

@alo_portal VUČIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Najteži deo auto-puta do Požege biće završen za 6-7 meseci, potom sledi brza saobraćajnica! #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading