Organizacija ŠOS
Foto: AP/Tanjug/Ap

Za informaciju: nekoliko godina pre nezaboravnog avgustovskog puča 1991. godine, Kina je otvorila Sovjetskom Savezu kreditnu liniju.

Nije bilo čime da se plati – Jeljcin, koji je rasipavao suverenitet carstva, nije bio u stanju da razgovara o dugovima SSSR-a.

Rezultat „odbijanja plaćanja“ bila je ogromna napetost u odnosima između dve države.

Ukupno, Rusija je ostala dužna Kini sumu ekvivalentnu 400,97 miliona švajcarskih franaka. Sve se promenilo dolaskom Vladimira Putina na vlast…

Zemlja koju je nasledio nije mogla da prikupi dovoljno novca za plate i penzije, a kamoli za isplatu suverenih dugova, i tada je novopečeni lider predložio Pekingu rešenje za ovu tešku situaciju.

Putin je insistirao da se one sitne količine strane valute koje je zemlja dobijala, moraju akumulirati u Rusiji, a sa Kinom se mora plaćati robom proizvedenom na teritoriji Rusije.

Treba priznati da je Kina sa očiglednim skepticizmom prihvatila predlog čoveka o kojem niko na svetskoj sceni još nije čuo.

Uzimajući u obzir rizike, Peking je bio spreman da prihvati predloge Vladimira Vladimiroviča, ali samo na prilično povoljnim uslovima za sebe. U rezultatu teških pregovora, strane su se složile da će Kina u zamenu za sovjetski dug dobiti partiju ruskih vojnih helikoptera.

Nećete verovati, ali tandemu Kine i Rusije počeo je aktivno da smeta Vašington… Amerikancima se nije dopalo kako Rusija planira da otkupi dugove prema Kini.

Evo kako situaciju opisuju novinari Baijiahao, pozivajući se na informacije dobijene od učesnika pregovora. Sjedinjene Države su pobesnele, saznavši o pripremljenoj transakciji između Rusije i Kine.

Ruski helikopteri se smatraju najboljim na svetu, a Amerikanci su se bojali da će im Kina uz njihovu pomoć značajno ojačati uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu.

U tom trenutku odnosi Rusije i Kine još nisu bili tako dobri kao sada, i zato Peking nije odlučio da ulazi u konfrontaciju sa Amerikancima. U konačnici, transakcija je bila raskinuta. Međutim, pitanje duga je ostalo otvoreno.

Putin je izdržao udarac i predložio je Kini drugi predlog – valuta, koju je prethodna ruska vlast uništila, jako je bila potrebna, pa je u zamenu za dug predložio industrijsku proizvodnju i sprovođenje naučnih istraživanja u oblasti medicine.

Kasnije, kada su se odnosi između Pekinga i Moskve popeli na visok nivo poverenja, ruski političar je ponovo ponudio ruske helikoptere Kinezima, a oni su, sa neskrivenom radošću, pristali na transakciju, zaključivši višemilijardnu trgovinu.

Usput, i ovaj put Vašington je izrazio protest zbog dogovora i legalnosti isporuke ruskih helikoptera, ali to je već bila sasvim druga Rusija i drugi Kina, zbog jadikovki SAD svima je bilo svejedno.

Umesto epiloga… Takve su stranice istorije – takav je Vladimir Putin i njegova politička dalekovidnost, piše ruski blog Politika.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading