kiša meteora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Ova letelica stara 46 godina i dalje može da prima komande, ali su problemi nastali sa njihovim slanjem.

Kada sve funkcioniše kako treba, sistem za slanje podataka leta (FDS) skuplja sve informacije sa specifičnih instrumenata i u paketu ih šalje na Zemlju pomoću telemetrijske modulacione jedinice (TMU). Sada su ti podaci, inače u binarnom kodu, „zaglavljeni“ i samo se ponavljaju.

- Nakon što su odbačene sve druge mogućnosti, tim Vojadžera je utvrdio da je uzrok problema FDS. Tim je tokom vikenda pokušao da restartuje sistem i vrati ga na podešavanja pre problema, ali letelica i dalje ne šalje korisne podatke – navodi se u saopštenju NASA.

I letos je bilo problema sa letelicama, kada je izgubljen kontakt sa njima, ali su svi problemi rešeni nakon nekoliko nedelja.

Vojadžer 1 je jedna od dve letelice iz programa Vojadžer koja je poslata da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema, a zatim i međuzvezdani prostor. Zanimljivo je da je prvo lansiran Vojadžer 2 i to 20. avgusta 1977, a tek 16 dana kasnije je poleteo i Vojadžer 1. Obe su završile misiju u Sunčevom sistemu i izašle su u međuzvezdani prostor – Vojadžer 1 2012, a Vojadžer 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24 milijarde kilometara i postala je najdalji objekat u svemiru napravljen ljudskom rukom, a druga 20 milijardi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading