pavl
Foto: EPA/EFE/MARTIN DIVISEK

Doći će do značajnog pomaka u sukobu u Ukrajini 2024. godine, ali ne na način na koji su to očekivale zemlje EU, izjavio je češki predsednik.

- Sledeće godine ćemo verovatno videti neke značajne pomake, ali sudeći po svemu onome do sada, to se neće desiti u najboljem smislu te reči, kako zamišljamo. Nastupiće nova situacija sa kojom ćemo morati da se nosimo - kazao je Pavel.

Prema njegovim rečima, izbori u Rusiji i SAD će radikalno uticati na situaciju u Ukrajini i svetu u celini.

- Ako Donald Tramp pobedi na izborima, doći do mirovnih pregovora bez obzira na mišljenje Kijeva, ili EU. Sa druge strane, Rusija može da pronađe kompromis koji će je vratiti u status ključnog igrača. Ta situacija je nepovoljna za Evropu, ali moraćemo da se pomirimo sa tim - priznao je češki predsednik.

Pavel je izjavio da su zapadne zemlje pokazale nedovoljnu podršku Ukrajini, zbog čega se ukrajinska vojska suočava sa teškoćama. On je naveo da zapadni lideri nisu ispunili svoja obećanja o snabdevanju municijom, a da obuka pilota F-16 ne napreduje odgovarajućim tempom.

- Trenutna situacija na bojnom polju ne ukazuje da Ukrajina može da stekne vojnu nadmoć i vreme sada ide u prilog Rusiji - kazao je Pavel, navodeći da bi pregovori mogli da počnu sledeće godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading