putin
Foto: Shutterstock

Brisel je u aprilu kupio rekordnih 745 miliona kubnih metara TPG-a, a potom je počeo postepeno da smanjuje uvoz dok nije dostigao 74 miliona kubnih metara.

Situacija se dramatično promenila u oktobru, kada je Belgija neočekivano šestostruko povećala nabavku, na 448,6 miliona kubnih metara, a u monetarnom smislu uvoz je skočio sedam puta, na 166 miliona evra.

Holandija, koja je posle tromesečne pauze u septembru nastavila sa otkupom tečnog prirodnog gasa iz Rusije, nastavila je da povećava uvoz u oktobru - za 26 odsto, na 267 miliona kubnih metara.

Grčka i Portugal, posle pauze u septembru, takođe su ponovo počele da uvoze rusko gorivo: Grčka je odmah kupila 188 miliona kubnih metara, a Portugal 97 miliona kubnih metara.

Evropska unija je u oktobru povećala uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 1,7 puta – na 1,2 milijarde kubnih metara. Tržište EU je za Rusiju bilo izuzetno značajno, gde su isporuke gasa dostizale 150 milijardi kubnih metara godišnje. U 2022. godini, u pozadini sabotaže Severnog toka 1 i 2, kao i sankcija, saradnja Moskve i evropskih zemalja u ovoj oblasti je prekinuta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading