Cena struje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zbog ukidanja planirane subvencije od 5,5 milijardi evra, prosečno četvoročlano domaćinstvo će mrežne naknade godišnje plaćati 120 evra više.

- Ništa se neće promeniti tako brzo. Vreme jeftine energije je prošlo, barem sve dok nastavljamo da trošimo velike količine konvencionalno proizvedene energije - rekao je Miler, prenosi "Špigl".

On je branio odluku o štednji koalicije semafor koju čine SPD, Zeleni i FDP, koja ukida subvencije za mrežnu naknadu 2024. 

Zbog ukidanja planirane subvencije od 5,5 milijardi evra, prosečno četvoročlano domaćinstvo plaćaće 120 evra više mrežne naknade godišnje.

Miler pretpostavlja da će mrežni operateri to brzo preneti na kupce.

- Pre ili kasnije troškovi će stići do svih potrošača, bez obzira na to kada se promene primene - ukazao je on.

Činjenica da je struja u ovoj zemlji relativno skupa je i zbog visoke mrežne naknade. Kupci u severnim nemačkim državama kao što je Šlezvig-Holštajn, gde se sve više uvode obnovljivi izvori energije posebno su time pogođeni zbog naknada za prenosnu mrežu.

Koliko ovo utiče na privatna domaćinstva zavisi od lokalnog operatera distributivne mreže: troškove transporta izmiruju sa operaterom prenosne mreže. Ovome se dodaju i naknade za lokalnu mrežu. Zato ubuduće mogu očekivati veći trošak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading