MISTERIOZNA VOJNA LETILICA SpaceX šalje jednu od najmoćnijih operativnih raketa u svemir, ali s njom ide i jedan avion
Foto: Alo/shutterstock

Planirano je da raketa poleti iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na Floridi u 20:07. po lokalnom vremenu, koji nosi vojni svemirski avion Ks-37B - koji je bez posade i radi autonomno. Lansiranje će se prenositi uživo na SpaceX-ovoj veb lokaciji.

Međutim, nije jasno kuda tačno ide svemirski avion.

Aktivnosti Ks-37B u svemiru dugo su bile predmet fascinacije i spekulacija u svemirskoj zajednici dok se entuzijasti amateri utrkuju da prate njegovo boravište i dele teorije o njegovim aktivnostima.

Podsećajući na minijaturni NASA spejs šatl sa zatamnjenim prozorima, poznato je da Ks-37B za višekratnu upotrebu i potpuno autonoman sprovodi istraživanja o konceptima kao što je prenošenje sunčeve energije iz svemira za korišćenje nazad na Zemlju i proučavanje efekata radijacije na korišćeno seme. da uzgaja hranu.

A ova misija — sedmo putovanje u svemir za avion Ks-37B — obećava da će biti još intrigantnija od ranijih letova.

Snažna vožnja

Ovo lansiranje će biti prvi put da se svemirski avion zakačio na SpaceX Falkon Hevi, jednu od najmoćnijih operativnih raketa na svetu.

Ranije je Ks-37B lansiran na vozilu SpaceX Falcon 9 i raketi Atlas V koju je izgradila United Launch Alliance, zajedničko ulaganje između Lockheed Martina i Boeinga.

Falkon Hevi proizvodi veći potisak od obe te rakete zajedno.

Ako putuje mnogo dublje u kosmos nego raniji letovi, posmatračima neba na Zemlji bi moglo biti mnogo teže da odrede gde se vozilo nalazi.

Ako vojska ne želi da ljudi prate Ks-37B, dodao je Gracijani, vozilo se može sakriti u odsjaju sunca ili na razne druge načine - uključujući često menjanje položaja. Ks-37B je već dokazao na prethodnim letovima da je sposoban da napravi više manevara u svemiru.

COMSPOC će pokušati da pronađe vozilo ako se letelica završi u geosinhronoj orbiti, koja se nalazi oko 36.000 kilometara od Zemlje i gde radi većina masivnih komunikacionih satelita. Geosinhrona orbita je mesto gde kompanija fokusira svoje senzore za praćenje satelita, rekli su Gracijani i Bob Hol, COMSPOC-ov direktor za integraciju operacija.

„Mislim da je to jedna od najzanimljivijih stvari koja se dogodila u svemiru posle dugo vremena, šta god da će da uradi“, rekao je Gracijani o lansiranju Ks-37B.

Ks-37B omogućava Sjedinjenim Državama da sprovode eksperimente kako bi razumeli kako da poboljšaju tekuće i predstojeće svemirske operacije i pomeraju granice mogućeg, navodi se u izjavi generala B. Čensa Salcmana, šefa svemirskih operacija.

Među istraživanjima na ovoj misiji je NASA eksperiment koji ima za cilj da pronađe načine za održavanje astronauta u budućim misijama u dubokom svemiru. 

Ks-37B je već proveo više od 3.700 dana u svemiru na drugim misijama bez posade. Kada se vrati na Zemlju, sleteće na pistu, slično kao avion koji se spušta sa neba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading