Izrael
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iz agencije dodaju da policija traga za još 13 osoba.

Policija je izvršila istovremene racije na 57 lokacija u osam provincija u okviru istrage koju je pokrenuo antiteroristički biro Kancelarije istanbulskog tužioca.

Veruje se da su osumnjičeni imali za cilj da identifikuju, nadgledaju, napadnu i kidnapuju strane državljane koji žive u Turskoj kao deo "međunarodne špijunske" operacije.

Odnosi Turske i Izraela ni do ovog momenta nisu bili na nekom zavidnom nivou, ali tek sada će zahladneti.

Bivši šef Mosada Zvi Zamir preminuo u 98. godini

Zvi Zamir, bivši šef izraelske obaveštajne agencije Mosad čije je upozorenje da će Egipat i Sirija napasti Izrael 1973. godine vojna služba smatrala nepouzdanim, preminuo je u 98. godini. Zamirovu smrt je objavio Mosad koga je vodio od 1968. do 1974. godine, preneo je Rojters.

Bivši general, Zamir je nadgledao izraelsku kampanju ubistva palestinskih komandanata okrivljenih za masakr izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

- Njegov doprinos bezbednosti Izraela biće upamćen mnogo godina - istakao je izraelski ministar odbrane Joav Galant na platformi X (Tviter).

Vodio je Mosad kada su Sirija i Egipat napali Izrael 6. oktobra 1973. On je kasnije sa gorčinom ispričao da mu je jedan od doušnika rekao da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofanzivu oktobra 1973. Izraelska vojna obaveštajna služba je ovo tretirala kao nepouzdanu informaciju i kao rezultat toga vlada nije uspela da unapred izvrši punu mobilizaciju, rekao je on. U roku od nekoliko sati od dojave doušnika, egipatske i sirijske snage su napale i pregazile izraelske "linije", iako su na kraju odbijene u izraelskoj kontraofanzivi.

Lider Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je pred Novu godinu da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera i uporedio izraelske napade na Gazu s odnosom nacista prema jevrejskom narodu. Govoreći u Ankari Erdogan je takođe kritikovao Zapad zbog podrške Izraelu i izrazio spremnost Turske da primi one koji su proganjani zbog svojih pogleda na sukob u Gazi. To nije prvi put da je Erdogan uporedio Izreal sa nacisitčkom Nemačkom. On je u julu 2014. godine optužio jevrejsku državu da “održava živim Hitlerov duh” tokom rata u Gazi, podsećaju izraelski mediji.

On takođe smatra da Hamas nije teroristička organizacija i održava veze s njim. Izrael, SAD i EU smatraju tu islamsku organzaciju terorističkom.

Izrael je opozvao svoje diplomate iz Turske pošto je turski predsednik optužio Izrael za ratne zločine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading