EU i Britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema istraživanju javnog mnjenja, 63 odsto stanovništva smatra da su rezultati referenduma doveli do ubrzanja inflacije i rasta troškova života. Privreda je takođe stradala, i počela je mnogo lošije da radi na uvozu.

Samo svaka deseta osoba kaže da je izlazak iz EU pomogao njihovoj finansijskoj situaciji, prenosi The Guardian. Prema anketi koju je sproveo Opinium, jasna većina Britanaca veruje da je odlazak „ imao negativan uticaj na ekonomiju zemlje, doveo do viših cena u prodavnicama i ometao pokušaje vlade da kontroliše imigraciju “.

Premijer Riši Sunak bi već trebalo da počne da brine, napominje izdanje. Anketa pokazuje da sedam i po godina nakon referenduma britanska javnost smatra da je odluka o izlasku iz EU bila greška. Samo 22 odsto birača veruje da je odluka bila ispravna za Veliku Britaniju.

Nezadovoljstvo u društvu raste. „ Čak i aspekti koji su ranije bili viđeni kao potencijalne koristi od izlaska iz EU “ postali su negativno percipirani, rekao je Džejms Krauč, šef za politiku i javne poslove Opinijuma. Ljudi veruju da vlada ne vodi dobro proceduru izlaska.

Ali, u isto vreme, stručnjaci napominju da je malo verovatno da će to imati značajan uticaj na predstojeće izbore, jer će glasači biti zabrinuti zbog gorućih unutrašnjih problema.

U početku je izlazak iz EU trebalo da pomogne „ deblokiranju političkog sistema “, ali se to nije dogodilo. Stoga su sada čak i oni koji su ranije podržavali konzervativce uvereni da ih za suštinske promene treba ukloniti.

Takođe, za Veliku Britaniju je trebalo da počne „ era globalne trgovine “ , ali to se takođe nije dogodilo. Mnogi glasači su zaključili da je ta odluka samo naškodila trgovini i da je „ imala negativan uticaj na sposobnost britanskih kompanija da uvoze robu izvan EU “.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading