Evropa zima
Foto: Alo/Tanjug

Termometar u Švedskoj pokazao je -43,6 stepeni. Prošlo je 25 godina otkako je zemlja poslednji put osetila takvu hladnoću, a prizori koji stižu iz ove evropske zemlje su spektakularni.

Međutim, hladnoća i sneg stvorili su velike probleme, a stotine automobila zaglavljeno je u snegu na putu E22 između Horbija i Kristijanstada.

Oružane snage Švedske su poslate na lice mesta da pomognu vozačima i isporuče hranu i vodu. Kako je saopštila Švedska saobraćajna uprava, put neće ponovo biti prohodan pre 12 časova.

Policija je pozvala zarobljene vozače da pokušaju da se zagreju i da ne napuštaju svoja vozila i odlaze peške.

"Sedim ovde od 10 sati juče ujutru. Ali nazire se neka nada, počeli su da lopataju sneg ispred nas i kola su počela da se pomeraju", rekao je Džimi Anderson, jedan od vozača.

Drugi vozač je rekao da je zarobljen u snegu od 11.30 od srede.

"Nemamo ni hranu ni vodu. Hodao sam dva kilometra u snegu do kolena kako bih kupio hranu za mene i moju devojku koja je još u kolima", rekao je on.

Spasioci su naišli na poteškoće u dolasku do područja.

"Imamo 12 vozila koja nam trenutno pomažu. I pomagaćemo hitnim službama sve dok im bude potrebno", rekla je portparol švedske vojske Andrea Volberg Skot.

Prema procenama švedske uprave za puteve, situacija bi trebalo da počne da se raščišćava tokom jutra, ali se ne očekuje da deonica auto-puta bude u potpunosti prohodna pre podneva.

 

Hladni talas pogađa i Finsku i Norvešku.

"Ovo su najniže temperature u januaru koje je Švedska imala od 1999. godine", rekao je Matijas Lind iz SMHI, švedske nacionalne meteorološke agencije.

Kako je saopštio Švedski institut za hidrologiju i meteorologiju, na meteorološkoj stanici Kvikjoj-Orenjarki na severu zemlje u utorak veče je bilo minus 43,6 stepeni.

Na drugim stanicama, poput Laponije, temperature su pale ispod 40 stepeni, a iako je region naviknut na ekstremne klime, talas mraza primorao je lokalne drumske kompanije da obustave usluge, a lokalnu železničku kompaniju da otkaže sve veze severno od grada Umea nekoliko dana.

U Norveškoj se u Oslu očekuje ledeni vikend sa temperaturama koje bi prema prognozama Norveškog meteorološkog instituta mogle da padnu do -27 stepeni. Jak sneg je takođe doveo jug zemlje u haos, zatvorene su škole i otkazani letovi. A od subote velika hladnoća stiže u Stokholm.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading