Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Dahman (STR)

Najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze. Šef izraelske obaveštajne agencije David Barnea je poručio da je svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao sebi smrtnu presudu. Lider Hezbolaha Hasan Nasrala preti "borbom bez granica" ukoliko Izrael napadne Liban.

 

Kraj bloga

Izraelska vojska formirala tim za istragu okolnosti napada Hamasa 7. oktobra


Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi formirao je tim sastavljen od bivših vojnih zvaničnika koji bi trebalo da istraži propuste vojske koji su doveli do napada palestinske militantne grupe Hamasa 7. oktobra na južni Izrael.

Tim za istragu činiće, pored ostalih, bivši načelnik generalštaba vojske Šaul Mofaz, bivši načelnik Uprave vojne obaveštajne službe Aharon Zevi-Farkaš, bivši načelnik Južne komande Sami Turgeman i bivši načelnik Uprave za operacije Joav Har-Even, prenosi Tajms of izrael.

Do formiranja ovog tima za istragu dolazi 90 dana nakon napada Hamasa nakon čega je Izrael objavio rat toj palestinskoj militantnoj grupi.
 

IDF tvrdi da je uništio vojni kompleks Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uništile vojni kompleks Hamasa duž centralne obale pojasa Gaze, uključujući sistem podzemnih tunela u dužini od stotinak metara. 

Navodi se da je jedan od tunela vodio do objekta koji je Hamas koristio za proizvodnju oružja.

Portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je da je objekat korišćen za proizvodnju raketa dugog dometa. 

Blinken putuje za Izrael i Zapadnu obalu


Državni sekretar SAD Entoni Blinken putuje danas u posetu Izraelu i Zapadnoj obali, posvećenu situaciji u Pojasu Gaze, izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.

Do posete dolazi u vreme kada je pojačana zabrinutost od širenja konflikta van Gaze, i uvlačenje u taj sukob Zapadne obale, Hezbolaha na libanskoj granici, kao i plovila u Crvenom moru.

Osim Izraela i Zapadne obale, Blinken će, tokom jednonedeljne turneje, još posetiti Tursku, Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Očekuje će da će Blinken sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima razgovarati o povećanju humanitarne pomoći Gazi, kao i puštanju preostalih talaca koje drži Hamas na slobodu, prenosi Rojters.
 

EVO KO JE IZVRŠIO NAPAD U IRANU

Ova ekstremistička grupa je preuzela odgovornost za čin terorizma

Američka vojska: Pomorski dron Huta eksplodirao u Crvenom moru, nema žrtava


Pomorski dron jemenskih Huta napunjen eksplozivom, eksplodirao je u Crvenom moru danas, ali se u tom trenutku nije nalazio u blizini ni jednog komercijalnog, niti broda američke mornarice, saopštio je danas komandant američke mornarice viceadmiral Bred Kuper, dodajući da je to bio neuspeli napad.

"Došao je na nekoliko milja od brodova koji plove u ovoj oblasti,  trgovačkih i brodova američke mornarice. Svi smo videli kako je eksplodirao", rekao je Kuper.

U eksploziji pomorskog drona nije bilo povređenih.

Do sada su, prema rečima Kupera, koji predvodi američke pomorske snage na Bliskom istoku, Huti sproveli 25 napada protiv trgovačkih brodova koji plove južnim delom Crvenog mora i Adenskim zalivom, prenosi Rojters.

"Nema znakova da njihovo neodgovorno ponašanje jenjava", dodao je Kuper.

Izraelska vojska bombardovala je Hiam u južnom Libanu (VIDEO)

 

 

Sirene za uzbunu u Aškelonu

IDF je izvestio da su se sirene za uzbunu oglasile u gradu Aškelonu, koji se nalazi tačno severno od Pojasa Gaze.

 

Izraelski ministar odbrane apeluje da se omogući povratak evakuisanog stanovništva sa severa zemlje

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da se prihvati "nova realnost" koja bi omogućila Izraelcima koji su evakuisani sa severa da se vrate.

Galan podseća na novu razmenu vatre između pripadnika Hezbolaha i IDF-a u pograničnom područiju sa Libanom.

- Nećemo tolerisati pretnje iranskog zastupnika Hezbolaha i obezbedićemo bezbednost naših građana - navodi se u saopštenju ministarstva.

Izrael je evakuisao više zajednica na severu zemlje iz bezbednosnih razloga posle napada Hamasa na jugu 7. oktobra.

Broj stradalih u Gazi porastao na 22.438

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 125 Palestinaca ubijeno, a 318 ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskoj vojnoj akciji unutar Pojasa Gaze.

Taj broj podiže ukupan broj smrtnih slučajeva na 22.438, sa najmanje 57.614 povređenih, a Ministarstvo dodaje da su većina njih žene i deca.

Kameron: Biće preduzete međunarodne akcije ako ne prestanu napadi na brodove

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da napadi na teretne brodove na rutama u Crvenom moru moraju da budu obustavljeni, inače će, upozorio je, biti preduzete međunarodne akcije. 

- Ovo je nelegalno. To nema veze sa Gazom, nema veze sa Izraelom. Ovde se radi o slobodi plovidbe. Ovde je reč o sposobnosti brodova da nose svoj teret - rekao je Kameron. 

Izrael optužuje UN da "odugovlače“ sa isporukom humanitarne pomoći Gazi

Izrael je optužio Ujedinjene nacije da "odugovlače“ sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, teritoriju koju Izrael drži pod opsadom i kontinuiranim vazdušnim bombardovanjem od 7. oktobra.

Palestinske vlasti: Četrnaest ljudi ubijeno u napadu izraelske vojske kod Kan Junisa

Zvaničnik Ministarsta zdravlja u Gazi rekao je za Rojters da je 14 Palestinaca ubijeno, uključujući devetoro dece, u izraelskim napadima na El Mavasi zapadno od Kan Junisa u Gazi.

Demonstranti prekinuli zasedanje parlamenta u Kaliforniji, traže primirje u Gazi

Stotine demonstranata koji su pozivali na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, prekinuli su sednicu skupštine Kalifornije, primoravajući ovo zakonodavno telo da prekine rad samo nekoliko trenutaka nakon što je zaspočelo zasedanje.

Libanski vojni izvori: Aruri ubijen u napadu navođenim raketama a ne dronom

Libanski bezbednosni zvaničnik rekao je da je napad na zamenika lidera Hamasa u Bejrutu izvršen borbenim avionom, a ne dronom kako je prvobitno objavljeno u tamošnjim medijima, prenosi Džeruzalem post.

Četvorica operativaca Hamasa ubijena u izraelskom vazdušnom napadu

Hezbolah je saopštio da su četvorice operativaca te proiranske paravojne organizacije ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći na jugu Libana,.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading