Džo Bajden
Foto: AP/Alo! Ilustracija/AP/Tanjug

Zvaničnici Bajdenove administracije pokušavaju da nađu način kako da odgovore na opasnost od eksalacije rata u Gazi u regionalni i dugotrajni sukob.

Četiri neimenovana američka zvaničnika izjavili su da se o tome razgovara i u Beloj kući i u Pentagonu. Pentagon već razrađuje planove o uzvratnom udaru na jemenske Hute, a ti planovi uključuju gađanje ciljeva u Jemenu. Obaveštajni zvaničnici pokušavaju da predvide moguće napade na američke oružane snage u Iraku i Siriji, kao i akcije Huta.

Eskalacija rata u širi, regionalni sukob značila bi da će predsednik Džozef Bajden biti uvučen u još jedan rat na Bliskom istoku, i to upravo u vreme predizborne kampanje.

Izgleda da sve ide ka scenariju koji su SAD pokušale da izbegnu.

Ovakav razvoj događaja nije opasan samo za regionalnu bezbednost već i za šanse da Bajden bude ponovo izabran. U trenutku kada je stupao na dužnost, on je obećao da će okončati ratove, a sada završava mandat duboko upleten u sukob u Ukrajini i kao ključni saveznik Izraela u ratu protiv Hamasa.

"Bajden treba da kaže da se ništa od toga nije desilo njegovom krivicom", rekao je direktor za istraživanje spoljne politike na Institutu "Kejto" Džastin Logan, pa je nastavio: "To nije tema za Bajdena. Ukoliko se stvari bitno ne pogoršaju, malo je verovatno da će spoljna politika uticati na izbore."

Međutim, ankete iz novembra pokazuju da je 84 odsto Amerikanaca zabrinuto da će SAD biti uvučene u novi rat na Bliskom istoku. Svakog meseca raste i broj Amerikanaca koji misle da SAD ne treba da pružaju materijalnu pomoć Ukrajini.

Kako izbeći novi regionalni rat

Ne eskalira samo sukob sa Hutima. Hamas je u utorak optužio Izrael za ubistvo visokog zvaničnika u Bejrutu. Desetine ljudi poginulo je u sredu, tokom serije eksplozija na grobu Kasema Sulejmanija, iranskog vojnog komandanta koji je poginuo u američkom napadu 2019. godine. U američkom napadu dronom nedavno je ubijen i komandant proiranske milicije u Bagdadu Taleb el Saidi.

Predsednik Bajden je sazvao tim za nacionalnu bezbednost za Novu godinu kako bi razgovarali o situaciji u Crvenom moru. Rezultat toga je zajednička izjava SAD i njihovih saveznika da će se Huti suočiti sa "posledicama" ukoliko nastave sa napadima.

Postoje i drugi znaci da je administracija zabrinuta zbog ovih pretnji. Posle napada u Iranu, američki zvaničnici, od Pentagona preko Stejt departmenta do obaveštajnih agencija, strahuju da bi američke trupe na Bliskom istoku mogle da postanu meta proiranskih milicija.

"Od četvrtka je bilo 25 napada na komercijalne brodove koji su prolazili kroz Crveno more i Adenski zaliv", izjavio je viceadmiral Bred Kuper. U četvrtak ujutro, Huti su prvi put napali brod na međunarodnim plovnim putevima. Napadi Huta primorali su velike kompanije da preusmere svoje brodove, što je povećalo troškove.

Postoji i strah da bi se nasilje u Gazi moglo proširiti na Zapadnu obalu i Liban. Libanski Hezbolah i Izrael razmenjuju vatru na granici, a bilo je izveštaja o napadima izraelskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali.

"Iako su SAD pokušavale da izbegnu da se rat u Gazi pretvori u regionalni, ta odluka nije u potpunosti na nama", rekao je oficir CIA i bivši zvaničnik Pentagona Mik Malroj, pa je upozorio: "Mnogi znaci pokazuju da bi ovaj sukob mogao da preraste u širi, regionalni rat."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading