LJUBAVNA VEZA TRESE BERLIN Dva visoka zvaničnika sve objavila, čaršijske priče ih ne ostavljaju na miru
Foto: Youtube/Printscreen

Navodi se da ih opozicija kritikuje zbog konflikta interesa pošto je Vegner u gradskoj vlasti šef senatorki.

Romansa o kojoj se nagađalo po berlinskoj čaršiji traje od jeseni, objavili su preko advokata gradonačelnik Kaj Vegner (51) i senatorka za obrazovanje Katarina Ginter-Vinš (40).

U pismu koje je advokat dostavio novinskoj agenciji dpa navodi se da se "podrazumeva" da njih dvoje strogo odvajaju privatno i poslovno.

Kako piše Tagesšpigel, list izuzetno informisan u političkim krugovima Berlina, ključno pitanje je ipak ostalo bez odgovora – ono o mogućem konfliktu interesa.

Naime, gradonačelnik grada-pokrajine Berlina, prema pokrajinskom Ustavu, ima ovlašćenje da imenuje i otpušta senatore koji su u pokrajini isto što i ministri u vladi.

Zato je ljubavna veza dvoje viđenih berlinskih demohrišćana postala i politička tema.

Kritike opozicije

Dobro je što su konačno istupili javno, kaže Betina Jaraš, lokalna političarka Zelenih.

„Radujemo se kad se rodi ljubav, ali ova ljubav nije čisto privatna stvar. Ona pogađa rad Senata. Nije dovoljno priznati vezu“, rekla je Jaraš za Tagesšpigel.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku priprema predlog pravila o sukobu interesa u lokalnim vlastima, tvrdeći da se funkcija u vlasti i privatni život „zbog ljudske prirode ne mogu u dovoljnoj meri razdvojiti“.

I legenda nemačkih Liberala Volfgang Kubicki bio je kritičan, rekavši da bi tako nešto bilo nezamislivo u svakoj velikoj nemačkoj firmi koja ima pravila o razdvajanju privatnog i poslovnog.

„Ovo je problem jer će gospodin Vegner i gospođa Ginter-Vinš uvek morati da se opiru sumnji da nisu u stanju da razdvoje privatni život od političkog rada“, rekao je Kubicki za Rajniše post.

Demohrišćani to vide drukčije

U redovima berlinskih demohrišćana pak hvale dosadašnji rad svog gradonačelnika i senatorke i kažu da su ubeđeni kako njih dvoje umeju da razdvoje posao i ljubav.

„Ljubav je spojila dvoje ljudi. To je krajnje privatna stvar, ali i politička zbog njihovih funkcija. Dobro je da su to razjasnili – srećan sam zbog njih. Kao snažan par oboje rade izuzetan posao za Berlin“, rekao je savezni poslanik CDU Jan-Marko Lučak.

Drukčije to vide u berlinskoj omladini demohrišćana.

„U jednoj firmi ovo ne bi išlo“, rekao je Harald Burkart, pokrajinski šef Mlade Unije. „Nažalost odnosi zavisnosti nisu retkost među berlinskim demohrišćanima“, kritikuje on.

Da li veza traje od ranije?

Izvori lista Tagesšpigel tvrde da su Vegner i Ginter-Vinš bili u vezi i pre aprila prošle godine, kad je formirana lokalna vlast. To nije samo trač-tema, već bi postavilo i pitanje da li je Vegner „izgurao“ svoju ljubav na mesto senatorke.

Tek pod velikim pritiskom, Vegner je prošle sedmice preko portparolke objavio da se u septembru rastao sa bivšom ženom, a onda je došlo opisano pismo advokata.

List podseća i da se oko petina parova u Nemačkoj upoznaje na poslu. U tom pogledu, ova veza nije toliko čudnovata.

Vegner i demohrišćani su inače prošle godine dobili izbore u Berlinu i ušli u koaliciju sa socijaldemokratama.

To je prvi put posle više od dve decenije da grad ne vodi jedan socijaldemokrata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading