Generalni štrajk
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poljoprivrednici će protestovati cele ove nedelje, a kako će se to završiti za Nemačku i Šolcovu vladu?

Ona je u decembru već napravila ustupke, delimično ublaživši odluku o ukidanju subvencija. Ali, farmeri žele da im se vrati sve što ime je oduzeto:

- Delimični ustupci za nas znače samo odloženu smrt - rekao je predsednik Udruženja nemačkih farmera Joahim Rukvid.

Aleksandar Dobrint, predsednik poslaničke grupe CSU u Bundestagu, predvodi opšti politički napad na Šolcovu vladu:

- Semafor koalicija je uvela Nemačku u haos. Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. Semafor je uništio naš privredni rast, izazvao energetsku krizu, a nije rešio migracionu. Dovodi do straha u društvu, raspirivanja strasti i protesta - naveo je on.

Nemački politikolog Verner Patzelt je upozorio sunarodnike:

- Od ovoga do čega smo došli gori je samo građanski rat.

Protest poljoprivrednika, koji je zahvatio Nemačku, sada podržavaju i vozači kamiona, radnici u restoranima i železničari. Svi su pogođeni merama semafor-vlade u Berlinu.

Hiljade i hiljade traktora pojavile su na nemačkim autoputevima.

U roku od nekoliko sati, saobraćaj je u mnogim delovima zemlje bio paralizovan, a medijski izveštaji počeli su sve više da liče na izveštaje sa fronta: „5.500 traktora se kreće iz različitih pravaca ka Minhenu“, „Kotbus će uskoro biti odsečen od spoljnog sveta ”, „Granica sa Češkom je zatvorena.”

Do 10.00 časova je kod Brandenburške kapije parkirano oko 600 traktora, kamiona, kombija i autobusa.

Glavni farmerski zahtev je vraćanje državnih subvencija za dizel gorivo za poljoprivredu, koje je Vlada ukinula da bi sačuvala budžet. Bez subvencija, poljoprivredna proizvodnja u Nemačkoj postaje neisplativa i mnoga gazdinstva rizikuju da jednostavno bankrotiraju.

Njihov glavni slogan je: „Nema farmera, nema hleba!“

Ali skoro svi u Nemačkoj sada imaju razloga da budu nezadovoljni Šolcom i njegovim ministrima. Kamiondžije su ogorčene zbog nedavnog povećanja putarine, mali proizvođači pate od poskupljenja energenata i komponenti, ugostiteljski radnici gube mušterije i profit zbog povećanja PDV-a od Nove godine.

Farmeri su podršku dobili i od bavarskog premijera Markus Zedera koji je zatražio ostavku kancelara Šolca i nove izbore.

Bavarski ministar ekonomije Hubert Ivanger lično se obratio okupljenima na demonstracijama u gradu Landšutu, rečima:

„Nas vode ljudi koji ne razlikuju svinju od krave“.

Ovo se odnosilo na vladu u celini, ali najviše naministarstva privrede Roberta Habeka, o čijem neprofesionalizmu u Nemačkoj ne govore samo lenjivci.

Nemačko pravosuđe smatra da farmeri imaju puno pravo na blokade autoputeva. Naložilo im je jedino: da propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce i druge službe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading