Savet bezbednosti
Foto: AP/Sergei Bobylev (POOL)

Kad je u decembru poznata ruska influenserka Anastasia Ivlejeva pozvala rusko visoko društvo na zabavu pod nazivom "Skoro goli", ona je prešla crvenu liniju, a da toga nije bila ni svesna, piše Politko, a prenosi Jutarnji list.

Skandal koji je usledio, a u kojem je Ivlejeva zatvorena, a ostali su morali pod protiskom javno da se izvine, otkriva dramatičnu promenu u stavu Kremlja prema šoubiznisu.

Kako objašnjava Politiko, sve se to događa u trenutku koji je kritičan za Rusiju, uoči druge godišnjice invazije na Ukrajinu u februaru i predsedničkih izbora u martu.

Dok su "veseljaci" po internetu delili fotografije svojih oskudnih odevnih kombinacija – prozirni donji veš, nakit i mnogo gole kože - među vojnim blogerima krenuo je talas negodovanja.

Jekaterina Mizulina, ultra-nacionalno orijentisana šefica udruženja Liga za sigurni internet, nazvala je zabavu Ivlejeve “ciničnim događajem u vreme kad naši muškarci ginu u specijalnoj vojnoj operaciji, a mnoga deca gube svoje očeve.”

"Zabava je bila pucanj u nogu vlade", napisala je u svojoj objavi na Telegramu.

Loptu je odmah prihvatila zamenica državne Dume, Maria Butina, svojevremeno u SAD osuđena kao ruska špijunka zbog čega je deportivana u Rusiju, te pozvala organe vlasti da istraže događaj zbog naznaka "LGBT propaganda" i podrivanja tradicionalnih vrednosti. Iako su gosti već odavno otišli, policija je obavila raciju u moskovskom klubu Mutabor.

 

 

Politiko podseća da je napad Rusije na Ukrajinu išao ruku pod ruku s obnovljenim pritiskom na LGBTQ+ zajednicu u Rusiji, jer vlasti to smatraju kao nakazne vrednosti Zapada.

A kako se navodi, vesti o raskalašenoj zabavi navodno su došle i do samog predsednika Vladimira Putina.

Prema istraživačkom portalu Agentstvo, Putinu su posebno bile uvredljive fotografije na kojima učesnici "Skoro goli" zabave glume da izvode oralni seks na reperu Nikolaju Vasiljevu, umetničkog imena Vacio, čiji se kostim sastojao samo od bele sportske čarape kojom je prekrio polni organ.

U svoju obranu, Vasiljev je rekao da je njegov kostim bio inspirisan nastupom grupe Red Hot Čili Pepers te je u videu snimljenom u pritvoru kazao kako ne podržava LGBTQ+ zajednicu i da ne propagira takav način života.

Bez obzira na to, sud u Moskvi odredio mu je kaznu zatvora od 15 dana zbog huliganizma, a još mora da platiti 200.000 rubalja (oko 2.000 evra) zbog "LGBT propaganda".

Ivlejeva, influenserka koja je organizovala zabavu i koju na Instagramu prati više od 18 miliona ljudi, glavna je meta osvete vlasti. U svega nekoliko sedmica napustila su je dva velika oglašivača i još mora da plati 130 miliona rublji (oko 1,3 miliona evra) dodatnih poreza.

Sud u Moskvi takođe joj je odrezao kaznu od 100.000 rublji za "vređanje ljudskog digniteta i propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa na javnom mestu".

U drugoj tužbi, koju je navodno podigla grupa građana, traži se da influenserka ruskoj vojsci donira oko milijardu rublji za naknadu štete za povredu morala.

Od tada je Ivlejeva na Instagramu objavila nekoliko videa u kojima je prvo branila pravo ljudi da se oblače kako žele, a onda se suznih očiju izvinjavala i apelovala na ruski osećaj za oproštaj. Zatim su to morali da urade i drugi gosti zabave.

Usledila je "kulturna čistka" koja podseća na vremena Staljina. Posetiocima "Skoro gole" zabave od kojih su neki godinama bili stalni gosti božićnih svečanosti, otkazani su koncerti, njihove scene izrezane su iz emisija i filmova na državnoj televizije, a imena uklonjena iz reklama.

U dogovoru s Telegram kanalom Ostorozhno Novosti, gradskim vlastima Moskve čak je rečeno da izbace njihove pesme sa plejlista.

U međuvremenu se oglasio i Ramzan Kadirov, moćni vođa Čečenije, koji je pozvao učesnike zabave da se prijave kao dobrovoljci na ratištu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading