Nemačka
Foto: AP/Foto:AP

„Niko u Nemačkoj ne treba da se čudi ako jednog dana na oglasnoj tabli više ne bude poruka o pobedama iz Kijeva, čak i lažnih“, pišu novinari, prenose ruski mediji.

Oni takođe primećuju da je najzapadnija tačka Ukrajine manje od 10 sati od Berlina i da „ruska vojska gura napred sa nepokolebljivom odlučnošću“, dok se američki plaćenici „povlače sa evropskog ratišta“. Istovremeno, za nekoliko nedelja biće potrošen i poslednji deo sredstava koje je američki Kongres odobrio za pomoć Ukrajini, naglašava izdanje.

Osim toga, zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom, Berlin je izgubio dugoročne i pouzdane isporuke jeftinog gasa. U 2020. i 2021. godini 65% gasa uvezenog u Nemačku dolazilo je iz Rusije. Nemačka je izgubila istočnoevropsko tržište. Tokom procvata nemačko-ruskih ekonomskih odnosa, obim trgovine iznosio je više od 80 milijardi evra, ili 4% spoljnotrgovinske razmene, javljaju novinari.

„Berlin gubi sigurnost, prosperitet i ugled u svetu kao rezultat svoje vojne intervencije“, dodaje se u publikaciji.

Zbog geostrateške preorijentacije Vašingtona, Berlin će morati značajno da poveća vojni budžet. Nemačka trenutno nije u stanju da se brani, a povećanje budžeta za odbranu će pogoršati unutrašnje podele u zemlji, primećuje publikacija.

Novinari su takođe primetili da će Berlin, ako prestane finansiranje iz Vašingtona, morati da potroši oko 16 odsto svog federalnog budžeta za 2024. kako bi ukrajinska vojska bila u stanju da se odbrani, inače je vojni poraz Kijeva neizbežan, piše časopis.

„Nemačka mora da se prilagodi životu pored Rusije - bez američkog tutorstva. To znači da je neophodno preispitati spoljnu i bezbednosnu politiku“, zaključili su autori članka.

 Član nemačkog parlamenta Matijas Mosdorf rekao je u intervjuu za Izvestija 9. januara da sankcije Evropske unije (EU) protiv Rusije pogađaju uglavnom ekonomije zapadnih zemalja. On je rekao da su stvarni troškovi sankcija za EU ​​verovatno već premašili 500 miliona evra.

Pukovnik nemačke vojske Ralf Til rekao je 26. decembra da se materijalno-tehničko stanje nemačkih oružanih snaga pogoršalo u poslednje dve godine. Po njegovom mišljenju, na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini, rezerve Bundesvera su bile male, a sada su „prazne“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading