BURA U UN Rusi pobesneli zbog Vašingtona i Londona
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Savet bezbednosti UN usvojio je ove nedelje rezoluciju kojom se zahteva da Huti zaustave napade na strane brodove. Sjedinjene Države i Velika Britanija su nedugo zatim pokrenule udare na mete Huta, šiitskog pokreta koji vlada na severu Jemena i podržava Iran, nazivajući udare odgovorom na pretnje slobodi plovidba u Crvenom moru. 

Član Vrhovnog političkog saveta Huta Mohamed Ali al-Huti, nazvao je američke i britanske akcije terorističkim varvarstvom, namernom i neopravdanom agresijom. 

Portparol vojske Huta Jahja Sarija rekao je da su SAD i Velika Britanija izvele 73 napada u Jemenu, ubivši pet, a ranivši šest hutskih pobunjenika.

Rusija je tim povodom zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

"Usvojena rezolucija je odmah zloupotrebljena", rekao je Nebenzja, odgovarajući na pitanje zašto je Ruska Federacija sazvala ovaj sastanak.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se vrati na razmatranje pitanja zahteva za prekid vatre u Pojasu Gaze što je pre moguće, rekao je na sednici Saveta bezbednosti Nebenzja.

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je udare na ciljeve u Jemenu odgovorom na pretnju slobodi plovidbe, obećavši da će se nastaviti bez oklevanja. 

Dodao je da su Huti u 27 napada pogodili komercijalne brodove iz više od 50 zemalja, a da je 9. januara pokret izveo najveći napad na američke ratne brodove.

Huti su ranije saopštili da su njihove akcije u Crvenom moru usmerene samo na brodove povezane sa Izraelom u cilju podrške Palestincima u Pojasu Gaze, te da ne ometaju slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Prijatelji

13.01.2024 13:39

Kino ne cuti ,kada progovoris i delujes bice kasno.