Nemački poljoprivrednici
Foto: AP/Thomas Frey (SUB)

Poljoprivrednici su blokirali glavne puteve i zaustavili saobraćaj širom zemlje svojim traktorima u okviru jednonedeljnih protesta protiv plana da se ukinu poreske olakšice na dizel koji se koristi u poljoprivredi, preneo je AP.

Oni su nastavili sa demonstracijama, iako je vlada izmenila prvobitni plan, rekavši da će biti zadržano oslobađanje od poreza za poljoprivredna vozila i da smanjenje subvencija na dizel neće biti uvedeno u naredne tri godine.

Šolc je u video poruci rekao da je vlada prihvatila argumente poljoprivrednika i insistirao na tome da je napravila dobar kompromis, iako poljoprivrednici i dalje insistiraju na potpunom ukidanju smanjenja subvencija.

On je, takođe, rekao da će zvaničnici razgovarati o tome šta još može da se učini da bi poljoprivreda imala dobru budućnost. Plan da se ukinu poreske olakšice proizašao je iz potrebe da se popuni velika rupa u budžetu za 2024. godinu.

Protesti poljoprivrednika dolaze u trenutku dubokog opšteg nezadovoljstva Šolcovom vladom levog centra. Šolc je priznao da zabrinutost prevazilazi poljoprivredne subvencije, rekavši da krize, sukobi i brige o budućnosti uznemiravaju ljude.

- Argumenti pripadaju demokratiji, ali znam i iz ličnog iskustva poslednjih meseci, da argumenti mogu da iscrpe ljude i podstaknu neizvesnost. Moramo biti bolji ove godine - naglasio je Šolc.

On je dodao da su kompromisi, takođe, suštinski deo demokratije. Ali sada, kako je rekao, bes se namerno potpiruje, ekstremisti osuđuju svaki kompromis i na društvenim mrežama i truju svaku demokratsku debatu.

- Ovo je toksična mešavina koja mora da nas zabrine, kao što i mene veoma zaokuplja - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

13.01.2024 15:40

Resenje jednostavno sve sto daju za ukrainu nek daju poljoprivrednicima