kineski lider
Foto: EPA/EPA-EFE/JU PENG / XINHUA CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Naime, kineska ambasada u SAD osudila je izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona nakon što je čestitao Lajiu i njegovoj stranci na pobedi, odnosno rekao da su izbori "test živahne tajvanske demokratije".

Takođe, Kina se oštro protivi poseti delegacije američkog Kongresa Tajvanu, kao i bilo kakvim zvaničnim kontaktima američkih vlasti sa ostrvom, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu.

- Tajvan je sastavni deo Kine, koja se odlučno protivi da SAD održavaju bilo kakve zvanične kontakte sa ostrvom - kazao je Liu Penđu, odgovarajući na zahtev da prokomentariše nameru predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da u maju pošalje delegaciju na Tajvan.

Ujedno je pozvao Vašington da se pridržava principa "jedne Kine".

Kako je istakao, Sjedinjene Države treba da se savesno pridržavaju principa "jedne Kine" i odredbi tri zajednička američko-kineska saopštenja, da se bave pitanjima u vezi sa Tajvanom na uravnotežen i odgovarajući način.

- SAD treba da prekinu zvanične kontakte sa tim ostrvom, prestanu da šalju lažne signale separatističkih snaga o 'nezavisnosti Tajvana' i da se uzdrže od mešanja u izbore na Tajvanu u bilo kom obliku - dodao je sagovornik agencije.

Povodom izbora održanih na ostrvu, Džonson je rekao da će "zamoliti predsednike relevantnih komisija Predstavničkog doma da predvode delegaciju koja će u maju otići u Tajpej".

Tenzije oko Tajvana su značajno porasle nakon posete Nensi Pelosi Tajpeju u avgustu 2022, koja je u to vreme bila predsednica Predstavničkog doma. 

Nakon tih događaja odnosi između Pekinga i Vašingtona su se naglo pogoršali, a dijalog između odbrambenih resora Kine i Sjedinjenih Država je zapravo bio suspendovan više od godinu dana. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading