NEMAČKA SE SPREMA ZA RAT S PUTINOM? Tajni dokument otkrio: Rusija pobeđuje Ukrajinu ove godine, ali onda kreće NOVI haos
Foto: Alo ilustracija

Nemačka vojska se navodno priprema za rat na osnovu "tajnog dokumenta" nemačkog ministarstva odbrane prema kome bi već u februaru moglo da dođe do eskalacije odnosa između NATO i Rusije.

- To je scenario koji korak po korak, mesec za mesecom, opisuje kako će se ponašati Vladimir Putin i kako će NATO morati da se brani. Na osnovu tog scenarija eskalacija će početi za samo nekoliko nedelja nakon čega će desetine hiljada nemačkih vojnika morati da ode u borbu - navodi se u članku.

Bild navodi da scenario predviđa da će Rusija pokrenuti još jedan talas mobilizacije i pozvati dodatnih 200.000 ljudi u vojsku u februaru 2024. godine. Kremlj će zatim na proleće pokrenuti ofanzivu velikih razmera u Ukrajini i zbog nedovoljne podrške Zapada poraziti ukrajinske oružane snage do juna 2024. godine.

Vagnerovi vojnici

Foto: Shutterstock

 

Prema tom scenariju, Ruska Federacija isprovociraće agresiju na etničke ruske manjine u baltičkim državama. Doći će do sukoba koje će Rusija iskoristiti u septembru kao izgovor za održavanje velikih vežbi u kojima će učestvovati 50.000 vojnika u zapadnoj Rusiji i Belorusiji.

Rusija će zatim, navodi Bild, prebaciti trupe i rakete srednjeg dometa u oktobru 2024. u Кalinjingrad sa ciljem da napadne koridor Suvalki koji preko teritorije Litvanije povezuje Кalinjingradsku oblast sa Belorusijom.

U decembru – odmah posle američkih izbora – tamo mogu da počnu granični sukobi i nemiri. Ruska Federacija će pokušati da iskoristi činjenicu da bi politički sistem u SAD mogao biti paralizovan, piše Bild, pozivajući se na scenario Bundesvera.

Poljska i baltičke zemlje će u januaru 2025. godine sazvati sastanak Saveta NATO i proglasiti povećanje pretnje od Ruske Federacije koja će u martu prebaciti dodatne trupe u Belorusiju i na granice baltičkih država.

NATO će u maju 2025. godine odlučiti o "merama odvraćanja" kako bi sprečio ruski napad na Suvalki koridor iz dva pravca - Belorusije i Кalinjingrada.

NEMAČKA SE SPREMA ZA RAT S PUTINOM? Tajni dokument otkrio: Rusija pobeđuje Ukrajinu ove godine, ali onda kreće NOVI haos

Foto: Shutterstock

 

Na takozvani Dan X, piše Bild pozivajući se na navodni dokument Bundesvera, glavnokomandujući NATO snaga daće naređenje da se 300.000 vojnika, uključujući 30.000 pripadnika Bundesvera, prebaci na istočni bok.

- Taj scenario će se verovatno smatrati temom vežbe NATO - piše izdanje.

Najveće vežbe Alijanse od Hladnog rata, podseća ukrajinski portal Strana, treba da se održe 2024. godine u baltičkom regionu.

Bundesver je za dokument rekao da je razmatranje različitih scenarija, čak i ako su krajnje malo verovatni, deo svakodnevnih vojnih poslova i to posebno u obuci.

- Ne govori se o informaciji da je Ruska Federacija već pripremila plan za napad na zemlje NATO već o cilju predstojećih manevara tokom kojih će se vežbati odbijanje hipotetičkog ruskog napada na Suvalki koridor - komentariše objava nemačkog izdanja ukrajinski portal Strana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading