Jemen
Foto: AP/Hani Mohammed (STR)

- Velika je čast i blagoslov suočiti se direktno sa Amerikom - rekao je al Huti u svom prkosnom, jednosatnom govoru koji se u velikoj meri oslanjao na versku retoriku.

Tvrdio je da su američki i britanski udari na Jemen samo ojačali njegovu vojsku i dokazao da je strategija Huta da gađaju izraelske brodove ili one koji dolaze u ili iz Izraela funkcioniše.

Akcije Huta su svakako uticale na poremećaj transporta i pomorske trgovine u regionu. Glavni okeanski prevoznici obustavili su sve isporuke preko Crvenog mora i Sueckog kanala, odlučivši se da plove oko afričkog kontinenta, stvarajući značajna kašnjenja i uska grla u snabdevanju. To je koštalo kompaniju milijarde dolara.

Lider Hutija obećao je da će nastaviti napade dok Izrael ne ukine blokadu Gaze, rekavši da "ništa, čak ni sve pretnje, projektili, pritisci, neće promeniti našu poziciju".

Komentari su usledili u trenutku kada SAD pojačavaju napade na ciljeve jemenskih pobunjenika. Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima da do sada vojna akcija nije imala željeni efekat, prenosi CNBC.

SAD su izvele svoj peti vazdušni napad na ciljeve Huti u Jemenu kasno u četvrtak uveče, a američki avioni su gađali protivbrodske rakete za koje je američka Centralna komanda rekla da su „usmerene na južno Crveno more i spremne za lansiranje“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading