TAJNO SU UKRCALI BALISTIČKE RAKETE Britanci objavili fotografije, ovo je oružje koje Severna Koreja šalje Rusiji
Foto: EPA/EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Velika Britanija je dostavila satelitske fotografije panelu eksperata UN u okviru pokušaja da se pokrene zvanična istraga o poslovima sa naoružanjem kojima se krše međunarodne sankcije, prenosi Gardijan.

Neobjavljeni izveštaj obaveštajnih službi Velike Britanije u koje je Gardijan imao uvid sadrži i satelitske fotografije snimljene između septembra i decembra na kojima se vide tri ruska broda, Maia, Angara i Maria, koji pre plovidbe ka ruskim lukama na dalekom istoku ukrcavaju kontejnere u severnokorejskoj luci Nadžin.

 

 

Iako je potvrđeno da ne može da identifikuje šta se nalazi u kontejnerima, ovi izveštaji britanskih službi usledili su nakon prošlonedeljnog saopštenja SAD u kojem se Rusija optužuje da je prošle nedelje u Ukrajini koristila balističke rakete iz Severne Koreje.

Od kada se predsednik Rusije Vladimir Putin u septembru prošle godine sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na dalekom istoku Rusije, Severna Koreja je na meti optužbi da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za potrebe rata u Ukrajini.

Putin se ove nedelje u Kremlju sastao sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, što ukazuje da se saradnja između dve zemlje proširuje, navodi britanski list.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading