Oloivera Injac
Foto: Printscreen/Printscreen

“Urađena je projektna dokumentacija, napravljen najveći budžet Glavnog grada do sada, stvorene su pretpostavke da se kapitalni budžet realizuje. Radimo na rekonstrukciji značajnih objekata i saobraćajnica, kako bi u veoma kratkom vremenu Podgorica dobila novo lice”, istakla je Injac.

Injac je istakla da se imovini Glavnog grada u periodu prethodne vlasti pristupalo kao da je reč o privatnoj.

“Zaista je zabrinjavajuće da o velikom broju krucijalnih pitanja ne postoje podaci, ne postoji dokumentacija. Jedna od tema koja veoma interesuje građane su službeni stanovi. Pokušavamo da utvrdimo činjenično stanje i nađemo najbolji način da u budućnosti raspoložemo tom imovinom”, kazala je Injac.

Među brojnim nepravilnostima koje su uočene u radu gradskih preduzeća su i aneksi ugovora potpisivani uoči primopredaje vlasti u Podgorici.

“Tim aneksima ugovora su direktori preduzeća dobijali izuzetno visoke otpremnine. Ta dokumentacija je možda u formalno- pravnom smislu u redu, ali sa druge strane, pitam se, da li je u redu da ako je preduzeće u dubokom minusu, ako ima velike dugove, da direktori dobijaju tolike otpremine”, kazala je Injac.

Da bi se dosadašnje nepravilnosti u radu gradskih preduzeća identifikovale planirane su eksterne i interne revizije, ističe Injac.

“Frapantan je podatak da u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je zadužena za najveći broj kapitalnih, budžetskih poslova u Glavnom gradu, godinama nije izvršena interna revizija stanja. Počeli smo je 17. januara i to je prvo preduzeće u kojem će ona biti urađena”, kazala je Injac.

Kako je istakla o već sprovedenim eksternim revizijama u pojedinim gradskim preduzećima, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

“Izaći ćemo sa podacima kada se sve sagleda, kada se naprave analize i dođemo do konkretnih podataka iako je naš princip bio da odmah obaveštavamo tužilaštvo I nadležne institucije”, kazala je Injac.

Još jedna od tema koja zahteva posebnu pažnju je Odluka o dodeli biznis zona, istakla je Injac.

“Danas sam podnela inicijativu Ustavnom sudu za preispitivanje te odluke zato što sve govori u prilog tome da nije ispoštovan Zakon o džavnoj imovini ”, istakla je Injac.

Priča o dve struje unutar PES nije realna

Priča o navodnom raskolu na struje Jakova Milatovića i Milojka Spajića naglašenija je u javnosti, nego što je realnost u okviru samog pokreta, kazala je Injac.

Injac je dodala da ne postoje različiti unutarpartijski stavovi u pogledu ciljeva, te da razni analitičari i pojedinci vrše pritisak u javnosti kada je reč o pretpostavkama o formiranju dva različita bloka unutar Pokreta Evropa SAD.

“Unutar partije još nisam srela, posebno kada su u pitanju organi partije i oni koji su zaduženi za najviše stepene unutar partijskih organa da postoji neki posebno različiti stavovi u pogledu ciljeva, za šta se zalaže Pokret Evropa sad. Mislim da su razlike zanemarljive”, kazala je Injac.

Injac ističe da ima odlične odnose i sa predsednikom Milatovićem i premijerom Spajićem, kao i da to ne utiče na njeno pozicioniranje unutar pokreta, već ukazuje na zajednički cilj – rad na postepenim promenama u Crnoj Gori.

“Mislim da Evropa sad još uvek nije kapitalizovala ono što jesu naši ciljevi, zavisi dosta i od implementacije nekih programa, ali i od političkih promena i svakako od političke stabilnosti u Crnoj Gori, ona je nužna da bi mogli da izvedemo tu priču do kraja”, kazala je Injac.

Ima onih kojima ta politička stabilnost ne odgovara, kaže Injac. Borba za moć i vlast, kako zaključuje, oblikuje političku scenu mnogo više od same potrebe da se vodi uerrena, stabilna, odgovorna i evropska politika u Crnoj Gori.

Arbitraža za razgraničenje Podgorice i Zete

Kada je reč o aktuelnoj temi razgraničenja Podgorice i Zete Injac je istakla da je saglasna sa idejom da se o razgraničenju opština govori na višem nivou uz uključivanje predsednika Vlade, i članova arbitraže.

“To je jedno od najsenzitivnijih i najkompleksnijih pitanja ili problema koje sam zatekla u Glavnom gradu”, kazala je Injac.

Injac je podsetila da je nakon preuzimanja vlasti u Podgorici formiran Organizacioni odbor u kojem su tri predstavnika Glavnog grada, predstavnici opštine Zeta i ministarstva Javne uprave.

” Oni su se u punom kapacitetu sastajali svake nedelje tokom proteklih meseci pokušavajući da dođu do kompromisnog rešenja. Međutim, taj kompromis nije bio moguć posebno kada je reč o pojedinim katastarskim opštinama. Naš stav je bio da moramo paziti da ne napravimo korake kojima će imovina Glavnog grada biti ugrožena”. kazala je Injac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading