Donald Tramp
Foto: Alo/Foto: EPA/Chris Kleponis

Poroti od sedam muškaraca i dve žene bilo je potrebno manje od tri sata da donese odluku, koja je daleko premašila minimalnih 10 miliona dolara, koje je E. Džin Kerol tražila.

Porota je naložila bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu da E. Džin Kerol isplati 83,3 miliona - 18,3 miliona dolara odštete i 65 miliona dolara kazne.

Osamdesetogodišnja Kerol je tužila Trampa u novembru 2019. zbog toga što je poricao da ju je silovao sredinom devedesetih u kabini robne kuće "Bergdorf Goodman" na Menhetnu.

Optužila ga je da joj je uništio reputaciju novinarke od poverenja, negirajući da ju je silovao pre skoro tri decenije.

Tramp je tvrdio da nikada nije čuo za Kerol i da je ona izmislila priču kako bi povećala prodaju svojih memoara, dok su njegovi advokati rekli da je Kerol bila gladna slave i da je uživala u pažnji pristalica.

U maju 2023. druga porota je naložila Trampu da plati Kerol 5 miliona dolara jer je klevetao i seksualno zlostavljao. Tramp se žalio na tu odluku.

Tramp napustio sud pre izricanja presude

Donaldu Tramp je tokom današnjeg suđenja bilo ograničeno šta sme da kaže na svedočenju, budući da mu je predsedavajući sudija Luis Keplen zabranio da komentariše prethodnu presudu u kojoj se navodi da je Tramp seksualno zlostavljao Kerol u prodavnici ''Bergdorf Goodman'' i oklevetao je u svojim izjavama iz oktobra 2022.

Tramp je rekao da "100 odsto" ostaje pri svojoj ranijoj izjavi, u kojoj je tvrdio da nije kriv ni za jednu od optužbi protiv njega.

On je napustio sudnicu samo nekoliko minuta nakon što je advokat Roberta Keplan započela završno izlaganje, uz pratnju specijalne službe i nije se vratio za kraj završne reči, preneo je AP.

Odlazak je usledio samo nekoliko minuta nakon što je sudija, bez prisustva porote, zapretio da će poslati Trampovog advokata Alinu Habu u zatvor jer je nastavila da priča kada joj je rekao da je njeno vreme gotovo.

Pravni tim Donalda Trampa najavio žalbu

Pravni tim Donalda Trampa "odmah će se žaliti" na presudu koju je donela porota kojom je bivšem predsedniku naloženo da E. Džin Kerol isplati 83,3 miliona dolara odštete, rekao je jedan od njegovih advokata.

Alina Hab je odbacila, kako je nazvala, odluku "smešne porote" i kritikovala sudiju, rekavši da advokatima Donalda Trampa nije dozvoljeno da iznesu odbranu pred porotom.

"Oduzeto nam je pravo na odbranu i pre nego što smo ušli u sud. Ponosna sam što stojim uz predsednika Trampa jer se pojavio, ustao, zauzeo stav i suočio se sa sudijom", poručila je Habova.

Tramp: Suđenje u režiji Džozefa Bajdena

Oglasio se i Donald Tramp, koji je putem društvenih mreža poručio da je nezadovoljan odlukom suda i najavio da će uložiti žalbu.

"U potpunosti se ne slažem sa obe presude i žaliću se na ceo ovaj lov na veštice koji je režirao Bajden, fokusiran na mene i Republikansku stranku. Naš pravni sistem je van kontrole i koristi se kao političko oružje. Oduzeta su sva prava na prvi amandman. Ovo nije Amerika!", poručio je Tramp.

Tramp se suočava sa četiri krivične optužnice

Pored ovog procesa, Tramp se suočava s 91 tačaka u četiri krivične optužnice, uključujući dva slučaja u kojima se tereti da je pokušao da nezakonito poništi rezultate izbora 2020, kada je izgubio od predsednika Džoa Bajdena.

Velika porota Fultona je optužila Trampa i još 18 osoba da su pokušali da ponište poraz na izborima 2020. godine od aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Tužioci su podigli optužnicu na 98 strana protiv Donalda Trampa i njegovih saradnika, među kojima je i Rudolf Đulijani. To je četvrta krivična prijava protiv Trampa i druga kojom se tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine.

Drugo suđenje Trampu bi trebalo da bude održano u Njujorku 25. marta po odvojenim optužbama za prikrivanje tajne novčane isplate porno zvezdi Stormi Danijels. 

Takođe, u maju će početi suđenje na Floridi po optužbi da je bivši predsednik SAD zadržao poverljiva vladina dokumenta nakon što je napustio funkciju.

Tramp se izjasnio da nije kriv u ovim slučajevima, i poručio da je žrtva politički motivisanih laži i pravosudnog sistema koji je izmakao kontroli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading