nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji boravi u poseti Sjedinjenim Državama tokom koje pokušava da ubedi političare i javnost da nastave da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, uplašio je sagovornike navodnim „ruskim planovima da ospori i oslabi uticaj Amerike“.

Stoltenberg je u sredu govorio u Sjedinjenim Državama na forumu, gde je takođe odgovarao na pitanja.

„Danas naše vrednosti zlonamerno napadaju spoljne sile koje pokušavaju da ih potkopaju. One prete našem slobodnom svetu, otvoreno osporavaju američki uticaj... Pokušavaju da promene globalna pravila koja obezbeđuju našu zajedničku bezbednost. Živimo u opasnim vremenima“, rekao je generalni sekretar.

On je posebno objasnio da „Kina razvija i modernizuje svoje oružje bez ikakve transparentnosti ili ograničenja“, optužio je Peking za „nepoštenu trgovinsku politiku“ i napade na susede, kao i „želju da dominira Južnim kineskim morem“.

„Dok je Kina najozbiljnija pretnja na duži rok, Rusija je najhitnija“, nastavio je Stoltenberg. Generalni sekretar NATO je izrazio uverenje da Rusija „nastoji da obnovi svoje sfere uticaja i izgradi alternativni svetski poredak u kome je moć SAD oslabljena, a NATO razjedinjen“.

Stoltenberg je tada takođe pomenuo „pretnje“ iz Irana i Severne Koreje i naveo nedavni napad na američku vojnu bazu u Jordanu kao potvrdu svojih „strahova “ .

„Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja su sve ujedinjenije, zajedno zaobilaze sankcije i pritiske, slabeći globalni finansijski sistem zasnovan na američkom dolaru... U ovim opasnim vremenima moramo se zajedno odupreti svakom režimu koji želi da nas oslabi, “, zaključio je generalni sekretar Severnoatlantskog pakta.

Ranije je šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi alijanse, odobreni na poslednjem samitu bloka prošlog leta u Viljnusu , razvijeni prvenstveno u slučaju sukoba sa Rusijom.

Poslednjih godina Rusija je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. NATO proširuje inicijative i to naziva „odvraćanjem od ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga saveza u Evropi . Kremlj je napomenuo da Ruska Federacija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading