PUTIN MOŽE DA ZAUZME CELU EVROPU? Borbena gotovost oružanih snaga u žalosnom stanju, američke bezbednosne garancije se klimaju
Foto: Alo ilustracija

Međutim, američke bezbednosne garancije sve više izgledaju klimavo, ali ne samo zbog mogućeg reizbora Donalda Trampa, koji je kritičan prema Severnoatlantskoj alijansi.

Prema rečima autora članka, Kina je izbacila Rusiju sa pozicije „glavne” pretnje Vašingtonu.

Britanska vojska se smanjila u minijaturnu verziju sebe, sa manje osoblja nego bilo kada od Napoleonovih ratova ranog 19. veka. Američki generali kažu da su britanske oružane snage preopterećene zbog izveštaja da London neće imati dovoljno municije za borbu na kopnu.
 
Prema internoj inspekciji obavljenoj pre godinu dana, nemački Bundesver je iscrpljen i oseća manjak kadrova, kao i nedostatak opreme

Evropa postaje sve ranjivija, jasan primer za to je bila najava kancelara Olafa Šolca nekoliko dana nakon izbijanja ukrajinskog sukoba da je Nemačka dostigla „dramatičnu prekretnicu “ . Prema njegovim rečima, novi svet zahteva od Nemačke da napusti svoju pacifističku poziciju i stvori fond od 110 milijardi dolara za jačanje svojih vojnih i odbrambeno-industrijskih kapaciteta.
 
Dve godine kasnije Nemačka je postala vodeći evropski donator vojne i finansijske pomoći Ukrajini. Međutim, Šolcova vlada je bila previše spora u izgradnji svojih oružanih snaga, uprkos insistiranju ministra odbrane Borisa Pistorijusa da bude spremna „za rat“ sa Rusijom do kraja decenije, podseća Vašington post.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading