Ptičiji grip
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Lukić je rekao da su u utorak, 6. februara, lovci pronašli 25 uginulih labudova u mestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, te je na uzorku od pet uginulih labudova utvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

On je napomenuo da je u skladu sa propisima koji su na snazi, radi zaštite zdravlja ljudi i životinja od naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza, Ministarstvo odredilo mere za suzbijanje influence ptica.

- S obzirom na to da je reč o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mera u svim objektima za uzgoj i držanje živine - naveo je Lukić za Srnu.

On je rekao da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

- Takođe, s obzirom na to da je reč o pojavi ptičije influence kod divljih ptica, izvoz mesa živine u zemlje EU nije ugrožen. Nesmetano će se obavljati i unutrašnji promet živine, proizvoda od živine i jaja, uz poštovanje propisanih veterinarskih mera - istakao je Lukić.

On je podsetio da je u proteklih šest meseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen u većini država Evrope, a kada je reč o zemljama okruženja to su Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Ptičiji grip u Srpskoj poslednji put je registrovan 2021. godine.

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal A šta biste Vi radili da sta žena na jedan dan? 🙂 Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading