NASEO NA ZAMKU AGENTA AMERIČKE DEA! Šef JAKUZA pokušao da proda NUKLEARNI materijal Iranu!
Foto: Shutterstock

Optužnica tereti Ebisavu da je pokušao da, iz Mjanmara, prošvercuje nuklearni materijal, odnosno da proda uranijum i plutonijum koji je, navodno, trebalo da budu prebačeni u Iran radi pravljenja nuklearne bombe, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Optužnica je podignuta nakon što je američka laboratorija za nuklearnu forenziku potvrdila da uzorci koje je Ebisava predao potencijalnim mušterijama sadrže uranijum i plutonijum spreman za izradu atomskog naoružanja.

Ebisava i njegovi saradnici su u Tajlandu uzorke nuklearnog materijala pokazali prerušenom agentu američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), koji je japanskog mafijaša ubedio da ima direktnu vezu sa neimenovanim iranskim generalom.

Jedan od ključnih dokaza, koji je doveo do podizanja optužnice, jeste pismo koje je Ebisava elektronskom poštom poslao agentu DEA, nudeći mu 50 tona uranijuma i torijuma po ceni od 6,85 miliona dolara. 

Istovremeno sa pokušajima da proda uranijum i plutonijum, šef Jakuza je nastojao da nabavi moderno naoružanje, kao što su projektili zemlja-zemlja, razne verzije "kalašnjikova" i protivoklopna municija.

To je druga optužnica protiv Ebisave i njegovih saradnika, nakon što je početkom 2022. godine optužen za trgovinu narkoticima i naoružanjem.

Ebisava i još tri državljanina Tajlanda uhapšeni su pre dve godina zbog pokušaja da prošvercuju heroin u Njujork i nabave projektile za vojske Mjanmara i Šri Lanke. Ebisava se nalazi u zatvoru u Bruklinu. Ukoliko bude osuđen za šverc nuklearnog materijala, Ebisavi preti kazna doživotnog zatvora.

Alo/Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading