Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Najmanje 12 civila je poginulo tokom prethodnog dana, a na desetine ih je ranjeno, u izraelskim vazdušnim udarima na nekoliko oblasti zapadno od grada Gaze.

Sa druge strane, izraelska vojska otkrila je veliku mrežu tunela Hamasa u centralnom i severnom delu Pojasa Gaze. Veći deo podzemnih prolaza dugačkih 10 kilometara nalazi se ispod bolnice i univerziteta u gradu Gazi. 

Dok traju borbe na severu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu planira napade na Rafu. Tvrdi i da će oko milion palestinskih izbeglica, smeštenih na jugu palestinske enklave, moći da ode iz grada pre početka udara.  

U međuvremenu, ponovo je eskalirao sukob Hezbolaha i Vojske Izraela oko područja Golanske visoravni.

Hezbolah je ispalio više od 60 raketa na severni Izrael u znak odmazde zbog ranijeg napada izraelskih trupa (IDF) na istoku Libana. IDF su reagovale napadom na položaje Hezbolaha u kojem je likvidiran visoki zvaničnik organizacije Hasan Husein Salami.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Završeni opštinski izbori u Izraelu


Širom Izraela juče su održani opštinski izbori na kojima je glasalo blizu 50 odsto građana, što je pad od šest do sedam odsto u odnosu na izbore iz 2018. godine.

Prve projekcije se očekuju tokom noći, ali će konačni rezultati biti poznati u narednim danim zbog velikog broja Izraelaca koji su aktivni u vojsci. 

Stejt department: Izrael uverava da želi diplomatsko rešenje sa Hezbolahom


SAD ne žele da dalje rastu tenzije između Izraela i Hezbolaha, saopštio je danas Stejt department, dodajući da je Izrael uverio Vašington da želi diplomatsko rešenje. 

Portparol Stejt deparmenta Metju Miler rekao je da se desetine hiljada Izraelaca na severu suočavaju sa stvarnom bezbednosnom pretnjom koju treba rešiti i da Vašington sledi diplomatski put da reši to pitanje.

„Ne želimo da vidimo da bilo koja strana eskalira sukob na severu i šire. Vlada Izraela je javno saopštila i privatno nas uverila da želi da postigne diplomatsko rešenje. I to je ono što ćemo nastaviti da sledimo, što će na kraju vojnu akciju učiniti nepotrebnom", rekao je Miler, prenosi Rojters.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u nedelju da Izrael planira da pojača napade na Hezbolah čak i u slučaju eventualnog prekida vatre u Gazi "do potpunog povlačenja Hezbolaha" sa granice.

Ministar odbrane Izraela: Hamas tokom Ramazana planira nove akcije

Ministar odbrane Joav Galant kaže da su obaveštajne službe izraelske vojske saznale da Iran, Hezbolah i Hamas planiraju da period tokom Ramazana "pretvore u drugu fazu 7. oktobra i tako zapale zemlju", piše Tajms ov Izrael. 

"Glavni cilj Hamasa je da tokom Ramazana zauzme Hramovnu goru i Jerusalim i pretvori ga u drugu fazu svog plana koji je započet 7. oktobra. U tome im pomažu Hezbolah i Iran", rekao je Galant.

Netanjahu iznenađen Bajdenovom izjavom da je dogovor o taocima i primirju blizu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu bio je "iznenađen" tvrdnjom američkog predsednika Džoa Bajdena da je dogovor o taocima i primirju između Izraela i Hamasa blizu, prenosi Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na visoki izraelski politički izvor.

Bajden je rekao da se nada prekidu vatre u Gazi "do sledećeg ponedeljka". 

Kao odgovor, Izrael, Hamas i Katarski posrednici su svi izrazili oprez u pogledu napretka ka sporazumu.

Jordanski kralj:Udvostručiti pomoć Gazi da bi se sprečilo pogoršanje krize gladi

Jordanski kralj Abdulah izjavio je danas da mora da se udvostruči humanitarna pomoć Gazi kako bi se sprečilo pogoršanje krize gladi koja pogađa više od dva miliona ljudi u palestinskoj enklavi.

On je šefici USAID-a Samanti Pauer, koja je u poseti Jordanu, rekao da je međunarodna zajednica morala da izvrši veći pritisak na Izrael da ublaži ograničenja na dotok hrane u Pojas Gaze, javljaju lokalni mediji, prenosi Rojters. Jordanski monarh je nakon toga posetio vojnu vazdušnu bazu gde je nadgledao odlazak sedam vojnih transportnih aviona C-130 koji će ispuštati pakete hrane duž obale Gaze.

Libanski Hezbolah saopštio da je ispalio više raketa na izraelsku vojnu bazu

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je i danas ispalila više raketa na izraelsku vazdušno-osmatračku bazu na Golanskoj visoravni kao odgovor na napad izraelske vojske u dubini libanske teritorije u ponedeljak.

Hezbolah nije naveo da li ima žrtava u raketnim napadima koje je izveo, preneo je Rojters.

Portparol: Huti će obustaviti napade kada Izrael prekine napade i opsadu Gaze

Portparol jemenskih pobunjenika Huta, Mohamed Abdulsalam izjavio je danas da će operacije te grupe protiv trgovačkih brodova u Crvenom moru biti obustavljene tek kada Izrael prekine napade i ukine opsadu Pojasa Gaze.

Abdulsalam je rekao za Rojters da će Huti preispitati napade kada Izrael prekine opsadu i omogući slobodan ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Huti od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru kao, kako su naveli, znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, zbog čega je EU poslala svoju misiju na to područje.

IDF: Izveden napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su izvršile napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na jutros raketni baraž na planini Meron.

Lokacije koje su pogodili borbeni avioni uključuju kompleks Hezbolaha i drugu infrastrukturu koja pripada terorističkoj grupi u Džibčitu, Mansuriju i drugim selima na jugu Libana, navodi IDF.

IDF takođe kaže da je artiljerijom granatirala oblast u blizini Jaruna kako bi "uklonila pretnju".

 

 

 Mahmud Abas prihvatio ostavku premijera Štajea

Predsednik Palestine Mahmud Abas prihvatio je ostavku premijera Muhameda Štajea i njegovog kabineta i zatražio od njega da ostane na dužnosti dok se ne imenuje novi premijer.

Štaje je juče podneo ostavku, zajedno sa svim ministrima u vladi, kako bi omogućio formiranje vlade sa širokim konsenzusom među Palestincima nakon rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Huti pogodili podmorske kablove, ugrožena komunikacija između Evrope i Azije

Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije.

Kako navodi Gloubs, u pitanju su kablovi kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN, i ovaj napad izazivao je ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta oseća u zemljama Zaliva i Indiji.

Procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu, a koji nisu pogođeni.

Izraelske snage uhapsile oko 30 radnika iz Gaze na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je trideset palestinskih radnika iz Gaze u okupiranom gradu Barta na Zapadnoj obali, južno od Dženina, prenosi novinska agencijaVafa.

Izraelske snage izvršile su raciju u stambenoj zgradi u kojoj su radnici živjeli u blizini industrijske zone u gradu.

To se događa dan nakon što su izraelske snage uhapsile desetine palestinskih radnika iz Gaze u Nablusu.

Stanovnici Gaze bore se za vreće brašna

Snimak koji je potvrdila Al Džazirina agencija za proveru činjenica Sanad prikazuje gomilu gladnih i očajnih Palestinaca u gradu Gazi kako se bore za vreće brašna.

U nedelju je šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini rekao da je poslednji put hrana i humanitarna pomoć dostavljena severnoj Gazi 23. januara.

 

 

HAMAS DOBIO NACRT PREDLOGA ZA PRIMIRJE U GAZI Trajaće 40 dana, a ovo su svi detalji

Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si. Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Troje poginulih u sukobima na Zapadnoj obali

 

Trojica Palestinaca ubijena su tokom noći u sukobima sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali, prenosi novinska agencija Palestinske vlasti Vafa.

Dvojica muškaraca su ubijena u Tubasu, a treći je ubijen u obližnjem izbegličkom kampu el-Fara.

Američka vojska uništila čamce sa dronovima Huta i protivbrodske krstareće rakete

 

Američka vojska saopštila je da je uništila tri plovila bez posade i dve protivbrodske krstareće rakete koje su bile spremne da se lansiraju ka Crvenom moru iz područja Jemena pod kontrolom Huta.

Centralna komanda američke vojske takođe kaže da je uništen dron koji je bio iznad Crvenog mora. To oružje je "predstavljalo neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu", navodi se u saopštenju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading