OBARA SATELITE, AVAKSE... Ruski PVO sistem S-500 Prometej prošao sve testove, veruje se da je najbolji na svetu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Prometej ove godine početi da ulazi u službu, što će značajno ojačati potencijal PVO/Protivraketne odbrane zemlje.

Ekspert Dmitrij Kornev je visoko ocenio mogućnosti S-500, ističući da sistem može da radi ne samo protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih raketa koje se kreću hipersoničnom brzinom, već i protiv vođenih bojevih glava, kao i protiv sistema manjeg dometa.

-Prema svojim mogućnostima, S-500 može da radi protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih projektila, a kreću se hipersoničnom brzinom i mogu da rade protiv vođenih bojevih glava, kao i sličnih sistema manjeg dometa, rekao je Kornev, prenosi Izvestija.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi čak i salve hipersoničnih projektila. Ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao da gađa stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

S-500 je dizajniran da može da neutrališe mete veličine lovca, a njegovi veoma moćni senzori i precizni projektili ga čine potencijalno snalažljivim u takvoj ulozi. Ipak, sistem nije prvenstveno dizajniran za borbu protiv lovaca ili drugih taktičkih aviona na umu, već je fokusiran prvenstveno na neutralisanje ciljeva visoke vrednosti kao što su strateški bombarderi, strateške balističke rakete, sateliti i svemirski avioni.

(oruzjeonline.com)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading