Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Destruktivna uloga Sjedinjenih Američkih Država u novijoj istoriji je očigledna. Nijedna druga zemlja nije pokrenula toliko ratova i vojnih sukoba, niti izazvala toliko destruktivnih ekonomskih kriza - kazao je Patrušev u glavnom gradu Ingušetije, Magasu, na skupu o nacionalnom pitanja bezbednosti u regionima Severnokavkaskog federalnog okruga.

Prema njegovim rečima, važan instrument uticaja Vašingtona na druge države je agresivni NATO blok, koji se veoma približio zapadnim granicama Rusije.

- Tokom 75 godina svog postojanja, NATO je, kao tobožnji garant mira i demokratije, izazvao više od stotinu ratova i vojnih sukoba širom sveta i priprema se za nove - dodao je on.

Prema njegovim rečima, vežbe zajedničkih oružanih snaga NATO-a u Evropi pod nazivom "Stedfast difender 2024", tokom kojih se razrađuje scenario oružanog obračuna sa Rusijom, svakako povećavaju napetost i destabilizuju situaciju u svetu.

- Postoje planovi da se dodatno proširi prisustvo NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu i na Arktiku. U 2024. godini rashodi za vojne svrhe koje predviđaju zemlje NATO-a nastavljaju da rastu, što još jednom naglašava rastuću agresivnost Alijanse - zaključio je sekretar Saveta bezbednosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading