Nemačka
Foto: Alo/Shutterstock

Nemačka je na početku vodila velike uspehe. Međutim, ubrzo je situacija počela da se menja. Do kraja rata nemačka vlada je uvidela da su savezničke snage superiornije zbog većeg demografskog i industrijskog potencijala pa je iscrpljena Nemačka bila prinuđena da 11. novembra 1918. potpiše primirje.

Iskustva u ratu dovela su do kolektivnih trauma. Vojnici koji su se vraćali kući su patili od užasa čiji su bili svedoci. Mnogi veterani su patili od postraumatskog stresnog poremećaja.

Mnogi vojnici napisali su knjige u  kojima su opisivali užase iz Prvog svetskog rata . Među njima je bio nemački vojnik Frederik Majzel.

 "Video sam smrt hiljade puta, ali nikada nisam doživeo strah koji sam tada osećao. Osećao sam se kao životinja koju su lovci saterali u ćošak. Pogled mi je pao na dečaka čiju sam ruku previjao. Nekako je uspeo da jednom dobrom rukom stavi gas masku na lice", rekao je vojnik Frederik Majzel.

"Skočio sam na njega i u sledećem trenutku skinuo gas masku sa njegovog lica. Slabim pokretom pokušao je da ga istrgne iz mog stiska; zatim pao nazad iscrpljen. Poslednje što sam video pre nego što sam stavio masku bile su njegove zabezeknute oči", rekao je vojnik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading