PUTIN TRLJA RUKE, NATO U PROBLEMU Evropa ostaje bez ključnog resursa za ratovanje
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Sukob Rusije i Ukrajine i rastuća pretnja po zemlje NATO pokrenula je brojna pitanja o tome da li Evropa ima dovoljno oružja, ali i vojnog osoblja.

Dok evropski bezbednosni zvaničnici razmatraju kako da odgovore na ove izazove, ruski predsednik Vladimir Putin trlja ruke.

Ove nedelje, francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu predstavio je plan zadržavanja talentovanih vojnika kako bi podstakao vojno osoblje da ostane u uniformi.

To se dešava nekoliko dana nakon što je godišnji izveštaj, koji je podnet nemačkom parlamentu, pokazao da je 2023. godine oko 1.537 vojnika napustilo Bundesver (nemačke oružane snage), što ga je smanjilo na 181.514 pripadnika, piše "Politiko".

- Ti razgovori sada postoje u svim prestonicama, u svim demokratijama koje imaju profesionalne vojske bez regrutacije. Na sastancima NATO-a možemo razgovarati o opremi, ali sada govorimo i o ... nivou zadržavanja - rekao je Lekornu u ponedeljak, pominjući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Dok se Evropa ponovo naoružava kao deo reakcije na rat u Ukrajini, zemlje poput Hrvatske razmišljaju o vraćanju vojnog roka. Drugi, poput Danske, planiraju da ga prošire na žene. Nemačka je ukinula regrutaciju 2011. godine, ali sa mnogima koji su ostali bez službe, obnovljena je diskusija o ponovnom uvođenju neke vrste nacionalnog sistema služenja.

Za zemlje koje se oslanjaju na profesionalne vojske, izazov je da oružane snage učine privlačnima — nešto što je teško učiniti u vremenima niske nezaposlenosti, žestoke konkurencije iz privatnog sektora i široko rasprostranjene upotrebe rada na daljinu.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading