Teroristi pred sudom u Moskvi
Foto: AP/AP Alexander Zemlianichenko

Islamska država je preuzela odgovornost za napad koji je odneo živote 139 ljudi, uključujući troje dece, a najmanje 154 osobe su povređene.

Za krivično delo predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora. Osumnjičenima je, nakon sudskog postupka, određen istražni pritvor do 22. maja.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

Osumnjičeni su privedeni moskovskom Basmanskom okružnom sudu u teškim modricama. Sud ih je identifikovao i zvanično optužio. Optuženi su Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Račabalizoda, Šamsidin Fariduni i Mukhammadsobir Fajzov. Od njih su trojica priznala da su izvršila napad.

Ko su teroristi iz Mosve?

Dalerdžon Mirzojev je 32-godišnji imigrant iz Tadžikistana. On je prekoračio radnu vizu u Rusiji pre tri meseca. Otac je četvoro maloletne dece, od kojih najstarije ima sedam godina.

Saidakrom Račabalizoda (28) je takođe rođen u Tadžikistanu. Trenutno živi u Moskvi, a njegova tačna uloga u napadu je pod istragom. Oženjen je i ima dete. Kako se navodi, optuženi je nezaspolen i ima srednju stručnu spremu. U Rusiji je bio od 6. marta i to bez radne ili neke druge dozvole. Prethodno je 2018. godine proteran iz Rusije zbog kršenja režima boravka.

Teroristi pred sudom u Moskvi

AP Alexander Zemlianichenko

 

 

Šamsidin Fariduni (24) je otac osmomesečne bebe. On je radio u fabrici pre umešanosti u napad na Krokus Siti Hol. Kao i drugi, i Fariduni je rođen u Tadžikistanu. Ranije nije bio osuđivan.

Muhamedsobir Fajzov je najmlađi među osumnjičenima s obzirom na to da ima svega 19 godina. Ranije je radio u berbernici u ruskom gradu Ivanovu, gde je registrovan.

Uhapšen je u regionu Brjanska. U sud je odvezen na nosilima, verovatno zbog povreda zadobijenih prilikom hapšenja. On nema ženu ni decu. Tek je završio srednju školu i nije zaposlen. Zbog zadobijenih povreda nije mogao komunicirati, pa je na pitanja odgovarao klimanjem glavom. Obezbeđen mu je i prevodilac.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Međutim, niko od ruskih zvaničnika nije priznao tu tvrdnju, već se iz njihovih izjava može zaključiti da smatraju kako Ukrajina stoji iza napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading