RAT U IZRAELU 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Izraelski zvaničnik blizak šefu Mosada potvrdio je da je izraelska delegacija napustila Dohu i optužio Hamas za propast pregovora o primirju i oslobađanju talaca.

Porodice otetih protestvovale su u Tel Avivu, zahtevajući od izraelskog premijera njihovo oslobanjanje. Više demonstranata je uhapšeno zbog blokiranja auto-puta, među kojima i nekoliko članova porodica otetih.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je da je zamenik komandanta vojnog krila palestinske militantne grupe Hamas Marvan Isa ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u centralnom delu Pojasa Gaze ranije ovog meseca.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da je zaštita palestinskih civila "od moralnog i strateškog značaja", ocenjujući da situacija u Pojasu Gaze predstavlja "humanitarnu katastrofu".

"U Gazi je sada broj civilnih žrtava previše visok, a količina humanitarne pomoći je suviše mala“, naglasio je Ostin u razgovoru sa ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Pentagonu.

Hezbolah tvrdi da je gađao bazu IDF-a na Golanskoj visoravni, kao odgovor na izraelski vazdušni napad u blizini Baalbeka na severoistoku Libana.

Najmanje dvanaest osoba udavilo se u moru nedaleko od obale severne Gaze, dok su pokušavali da doplivaju do humanitarne pomoći izbačene iz američkih aviona.

Izrael je pojačao vazdušne napade u Gazi, a nastavljena je i operacija izraelske vojske protiv Hamasa u bolnici Šifa.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na grad Kirjat Šmona

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad na grad Kirjat Šmona na severu Izraela, rekavši da je gađao taj grad i obližnju vojnu bazu desetinama raketa.

Ističu da je taj napad odgovor na izraelski vazdušni napad na južni Liban, u kojem je poginulo sedam ljudi.

IDF: Najmanje 30 raketa ispaljeno iz Libana na grad Kirjat Šmona

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na severu Izraela, posebno u gradu Kirjat Šmona i oko njega.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je najmanje 30 raketa ispaljeno iz Libana na grad Kirjat Šmona.

Hezbolah: Izraelski napad neće proći nekažnjeno

Hezbolah je saopštio da će odgovoriti na izraelski napad u južnom Libanu u kojem je poginulo najmanje sedam ljudi.

"Kategorično i neizbežno potvrđujemo da ova agresija neće proći bez odgovora i kazne“, saopšteno je iz Hezbolaha, preneli su libanski mediji.

IDF: Ubijen ključni član Džama el islamije u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u noćnom napadu na jugu Libana ubijen ključni član terorističke grupe Džama el islamija koja pomaže Hezbolahu.

U udaru je uništena zgrada u gradu Habarijeh, na nekih pet kilometara od granice sa Izraelom.

Navodi se da je ta osoba ubijena "zajedno sa drugim teroristima koji su bili u zgradi".

U izraelskom napadu na južni Liban najmanje sedmoro mrtvih

Najmanje sedmoro ljudi ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na grad Nabatijeh, u južnom Libanu, naveli su bezbednosni izvori za Rojters.

Pretpostavlja se da su cilj napada bila islamistička skloništa u selu Hebarijeh, prenosi Rojters.

Izraelski zvaničnik: Hamasov odgovor bio smešan, nije bilo prostora za dogovor

Visoki izraelski zvaničnik, koji je upoznat sa pregovorima o primirju i sporazumu o oslobađanju talaca u Dohi, istakao je da je Hamasov odgovor na ponudu na stolu bio "smešan", kao i da nije ostavljao mesta sumnji da šef Hamasa Jahja Sinvar ne želi da napreduju sa dogovorom u ovom trenutku.

U svom saopštenju, Hamas je rekao da je obavestio posrednike da se drži svog prvobitnog stava koji uključuje prekid rata, potpuno povlačenje Izraela iz Gaze i povratak raseljenih stanovnika Gaze u severni deo enklave, pre pregovora o taocima u zamenu za palestinske zarobljenike.

Tri pripadnika Hezbolaha poginula u izraelskim vazdušnim napadima na Liban

Tri pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah poginula su danas u izraelskim vazdušnim napadima na severoistoku Libana, objavio je Hezbolah. Hezbolah je naveo na Telegramu da je to bomabardovanje bilo na najvećoj dubini libanske teritorije od granice sa Izraelom od kada su počeli napadi posle 7. oktobra, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading