Francuska
Foto: AP/Thibault Camus (STF)

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen tvrdila je da je francuski predsednik bio u pravu što nije precizirao do koje mere će ići podrška Zapada Ukrajini.

- Sada nije vreme za slanje čizama na zemlju i mi nismo voljni ni da razgovaramo o tome u ovoj fazi. Ali dugoročno, naravno, ne bi trebalo ništa da isključujemo. Zašto bismo, pogotovo ne znajući kuda će ovaj rat ići i šta će se desiti u budućnosti, otkrivali sve naše karte? Zaista ne bih znala. Stratešku dvosmislenost koju stvara Makron pohvalile su i druge nacije duž granice NATO sa Rusijom - navela je ona.

Žigimantas Paviljonis, šef odbora za spoljne poslove litvanskog parlamenta, rekao je da nas francuski predsednik „razume“, dok je estonski ministar spoljnih poslova Margus Cahkna rekao da su provokativne izjave gospodina Makrona uzdrmale zapadne saveznike Ukrajine od njihovog ratnog umora i učinile „Putina zabrinutim šta Evropa zapravo može da uradi“.

Od početka ničim izazvane sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine, Makron je sa pomirljivije pozicije sa Kremljom prešao na konfrontativnu poziciju.

Čak i kada su izveštaji o navodnim ratnim zločinima počeli da se pojavljuju iz Ukrajine početkom 2022. godine, Makron je neko vreme tvrdio da Rusiju ne treba „ponižavati“.

Međutim, u februaru, nakon što je bio domaćin samita sa liderima EU i diplomatama iz Velike Britanije, SAD i Kanade, francuski predsednik je rekao da se ne može isključiti da će borbene trupe NATO na kraju biti poslate u Ukrajinu.

U satima i danima koji su usledili mnoge članice NATO, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju, rekle su da nemaju nameru da šalju čizme na zemlju, a generalni sekretar vojnog saveza Jens Stoltenberg je naglasio da podrška Kijevu neće uključivati zapadne vojnike koji se bore zajedno sa Ukrajincima.

- Saveznici NATO pružaju podršku Ukrajini bez presedana. To smo radili od 2014. godine i pojačali smo se nakon invazije u punom obimu. Ali nema planova za borbene trupe NATO na terenu u Ukrajini - poručio je on.

Ipak, gospodin Makron je udvostručio svoje komentare više puta prošlog meseca.

Tokom posete Češkoj, Makron je rekao da u potpunosti stoji iza svojih prethodnih reči o vojnicima NATO.

- Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kome će biti neophodno da ne budemo kukavice. Da li je ovo ili nije naš rat? Možemo li skrenuti pogled sa uverenja da možemo pustiti stvari da idu svojim tokom? Ne verujem i zato sam pozvao na strateški nalet i u potpunosti stojim iza toga - izjavio je francuski lider.

Makronove izjave izazvale su ljutite reakcije u Rusiji, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi slanje NATO čizama na ukrajinsko ratište uvuklo vojnu alijansu u veliki rat, preneo je Express.

- Ovo pokazuje visok stepen političke neodgovornosti današnjih evropskih lidera, u ovom slučaju predsednika Francuske. Ove izjave su izuzetno opasne - poručio je Sergej Nariškin, šef ruske Spoljnoobaveštajne službe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading