Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Elektronska verzija knjige "Tim ljudi i mašina", u kojoj se Josi Sarijel zalaže za veću integraciju modela veštačke inteligencije u tradicionalni rad operativaca, uključivala je mejl adresu kojom se lako može doći do imena i gugl naloga izraelskog obaveštajca. 

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je za britanski list je da nije u pitanju Sarijelova lična mejl adresa, već da je "posebno posvećena pitanjima koja se tiču knjige".

Sarijel je tokom početka 2000-ih godina bio član grupe akademski orijentisanih obaveštajaca poznate kao "Hor", koja je agitovala za reviziju izraelske obaveštajne prakse.

Na osnovu izveštaja lokalnih medija se može zaključiti da je on do 2017. godine bio glavni obaveštajac u centralnoj komandi izraelske vojske, nakon čega je preuzeo kontrolu nad Jedinicom 8200, a što "Gardijan" razume kao odluku Tel Aviva da prihvati Sarijelov tehnološki orijentisan pristup obaveštajnom radu.

Tokom svoje vojne operacije u Gazi, u kojoj je do sada stradalo više od 33,000 Palestinaca, IDF se oslanjao na više sistema za identifikovanje meta zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koje je razvila Jedinica 8200 pod Sarijelovim vođstvom, i koji uključuju sisteme "Lavender" i "Gospel", navodi "Gardijan".

Sistemi Jedinice 8200 takođe nisu uspeli da predvide napad Hamasa 7. oktobra u kojem je stradalo skoro 1.200 Izraelaca, ističe britanski list i dodaje da zbog toga optuživana za "tehnološku oholost" koja dolazi po cenu tradicionalnog obaveštajnog rada, ističe britanski medij.

Govoreći o upotrebi sistema "Lavender" u ratu u Gazi, neimenovani obaveštajni izvori su prethodno za "Gardijan" tvrdili da su izraelski vojni zvaničnici odobrili ubistvo velikog broja palestinskih civila, naročito u prvim nedeljama i mesecima sukoba.

Sva šestorica su rekla da je "Lavender" igrao ključnu ulogu u ratu, obrađujući ogromne količine podataka kako bi brzo identifikovali moguće niže operativce kao mete. Četvoro izvora je reklo da je u ranoj fazi rata "Lavender" identifikovao 37.000 Palestinaca koje je veštačka inteligencija povezala sa Hamasom ili Islamskim džihadom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading