Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Borbe u Pojasu Gaze traju pola godine, a izraelski premijer Benjamnin Netanjahu tvrdi "da su na korak od pobede", dok vojska najavljuje ofanzivu na Rafu i sever palestinske enklave.

Egipat će biti domaćin nove runde pregovora o mogućem primirju i oslobađanju izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika. Tel Aviv i Hamas su potvrdili učešeće. Dijalogom će posredovati i Sjedinjene Države, te Katar, dok će Mosad, Šin Bet i CIA biti deo delegacija.

Ujedinjene nacije potvrđuju da je situacija u Gazi katastrofalna, što prikazuju brojke – više od 32.000 poginulih, 75.000 ranjenih i dva miliona prinudno raseljenih.

Predsednik parlamenta u Iranu smatra da Izraelu sledi "neizbežna osveta" zbog udara na njihov konzulat u Siriji, dok visoki zvaničnik upozorava da "nijedna izraelska ambasada nije bezbedna".

Pretnje je uputio i Izrael, ovaj put Hezbolahu, navodeći da je sprovedena još jedna faza priprema za rat sa libanskom organizacijom, a brigada Al Kasam poručuje trupama Vojske Izraela da će njeni pripadnici ''goreti na ulicama Gaze''.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Fidan: Izrael odbacio zahtev Turske da dopremi pomoć u Pojas Gaze


Izrael je odbacio zahtev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze zbog čega će zvanična Ankara preduzeti nove kontramere protiv Izraela, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Turska, koja je osudila Izrael zbog ofanzive u gusto naseljenom Pojasu Gaze i pozvala na hitno primirje, poslala je od početka rata između Izraela i Hamasa desetine hiljada tona humanitarne pomoći za civile u okupiranoj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države su prošlog meseca počele da šalju pomoć u Gazu vazdušnim putem zajedno sa Holandijom, Francuskom, Španijom i drugim zemljama.

"Preneli smo naš zahtev da budemo uključeni u ove operacije humanitarne pomoći sa avionima turskih vazduhoplovnih snaga. Danas smo saznali da je Izrael to odbio, uprkos pozitivnom pristupu jordanskih vlasti. Nema izgovora da Izrael blokira naš pokušaj slanja pomoći izgladnelim stanovnicima Gaze", rekao je Fidan.

Izraelske vlasti nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar, a Fidan je dodao da je Turska odlučila da preduzme "seriju novih mera" protiv Izraela, prenosi Tanjug.
 

Prosleđen palestinski zahtev za punopravno članstvo u UN

Predsedavajuća Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je zahtev Palestine da postane punopravni član Svetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Frazije je predložila da se Odbor sastane danas popodne radi razmatranja tog zahteva, ističući da se rasprava mora održati tokom ovog meseca, dok Malta predsedava SB UN, prenosi Rojters.

PAO PAKLENI DATUM

Dogovoreno kad počinje DUGONAJAVLJIVANA vojna operacija!

Borelj: Misija EU na Crvenom moru odbila 11 napada na brodove

Pomorska misija Evropske unije u Crvenom moru odbila je napade na 11 civilnih brodova otkako je porinuta krajem februara, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Huti koje podržava Iran, a koji kontrolišu veći deo ratom razorenog Jemena, gađaju vitalni brodski put od novembra u kampanji za koju kažu da je solidarnost sa Palestincima tokom rata u Gazi.

"Za manje od dva meseca od početka operacije, pratili smo 68 plovila i odbili 11 napada", rekao je Borelj.

Grčki komandant Vasileos Griparis kaže da je to uključivalo obaranje devet dronova, jedne morske bespilotne letelice i četiri protivbrodske balističke rakete.

Galant: Ovo je pogodan trenutak za dogovor o taocima

Ministar odbrane Joav Galant kaže da veruje da je ovo "pogodan trenutak" za oslobađanja talaca u Gazi, ali da će to zahtevati "teške odluke".

Obraćajući se novim vojnicima koji se regrutuju u oklopni i borbeni inženjerijski korpus, Galant je rekao da "imamo najveću obavezu da vratimo naše zarobljenike kući".

Meseci rata u Gazi i dostignuća Izraela, kako kaže, "omogućavaju nam da budemo fleksibilni, da delujemo slobodno i da donosimo teške odluke kako bismo vratili otete. Verujem da je pogodan trenutak, ali postoji druga strana koja mora da pristane na to".

"Posle ćemo se vratiti u borbu, i učiniti sve što moramo", rekao je Galant.

Namanje 33.207 Palestinaca ubijeno

Najmanje 33.207 Palestinaca ubijeno je, a najmanje 75.933 su ranjena od početka napada izraelske vojske na Pojas Gaze, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja Gaze.

Većina ubijenih su žene i deca, navodi Al Džazira. Procenjuje se da je oko 7.000 tela i dalje zakopano ispod ruševina bombardovanih zgrada na opkoljenoj teritoriji.

Nove brojke nastradalih

Tanjug/Ap

 

 

 

Ajatolah Ali Hamnei: Nije moguće slanje iranskih dobrovoljaca u Gazu

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je na sastanku sa iranskim studentima da nije moguće slanje dobrovoljaca iz Irana u Gazu.

"Budite sigurni, da je bilo moguće slanje mladih muškaraca u Palestinu, to bi bilo učinjeno pre nego što vi to izgovorite", rekao je Hamnei.

Predsednik libanskog parlamenta: Nećemo dozvoliti eskalaciju sukoba sa Izraelom

Nabih Beri, predsednik libanskog parlamenta i saveznik Hezbolaha, tvrdi da će Liban nastaviti da bude uzdržan kada su u pitanju granični sukobi sa Izraelom i da im neće dozvoliti da eskaliraju u sveobuhvatni rat.

Beri optužuje Izrael da namerno pokušava da uvuče Liban u rat, i kritikuje Jerusalim za "sistematsko uništavanje desetina gradova na jugu Libana", pretvarajući ih u "nenaseljiva područja".

Saslušanje u sudu UN-a o optužbi Nikaragve da Nemačka omogućava "genocid" u Gazi

U sudu Ujedinjenih nacija otvorena su preliminarna ročišta u predmetu kojim se traži prekid nemačke vojne i druge pomoći Izraelu, na osnovu tvrdnji da Berlin omogućava akte genocida i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu Izraela protiv Hamasa u Gaza.

Nove brojke nastradalih

Tanjug/Ap

 

 

Palestinka pokušava da ubije vojnike na kontrolnom punktu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je jedan Palestinka pokušala da nožem napadne vojnike na kontrolnom punktu u dolini Jordana.

Žena je stigla na kontrolni punkt Tajasir, u blizini istoimenog grada na Zapadnoj obali, i „nakon što je odbila da se identifikuje, pokušala je da izbode vojnike IDF koji su se nalazili na punktu“, saopštila je vojska.

Zvaničnik Hamasa: Bez napretka u pregovorima o prekidu vatre

U novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi kojoj su prisustvovale i delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Američkih Država nije postignut napredak, rekao je za Rojters neimenovani zvaničnik Hamasa.

"Nema promene u poziciji izraelskih okupatora i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu. Još nema napretka", rekao je on, nakon sastanka u Kairu.

Ranije danas, egipatski državni kanal Al-Kahera News citirao je visoki egipatski izvor koji je rekao da je postignut napredak u pregovorima.

IDF: Eliminisan jedan od komandanata elitne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je eliminisala jednog od komandanata elitne jedinice Radvan, u vazdušnom napadu na jug Libana.

Prema navodima IDF, Ali Ahmed Hasin, koji ima rang u nivou brigadnog komandira, bio je optužen za napade na severni izraelski deo teritorije, greben Ramim, oblast koja je bila pod stalnim napadima raketa i dronova, od početka rata sa palestinskim Hamasom, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski zvaničnik: Ne vidimo dogovor na vidiku

Visoki izraelski zvaničnici kaže da ne vidi skori dogovor o oslobađanju talaca.

"Još uvek ne vidimo dogovor na horizontu. Razdaljina među stranama je i dalje velika i do sada se nije desilo ništa dramatično", rekao je neimenovani zvaničnik.

Palestinski izvori negiraju napredak u pregovorima o prekidu vatre

"El-Maiaden", povezan s Hezbolahom, navodi neidentifikovanog visokog palestinskog zvaničnika u Gazi koji negira da postoji značajan napredak u pregovorima o prekidu vatre.

Zvaničnik se žali na "uzdržanost" Izraela i tvrdi da "za sada nema napretka u pregovorima".

Bombaški napad na buldožer IDF-a u blizini Nablusa

Na snimku koji se deli na društvenim mrežama vidi se veliki oblak dima koji se diže iznad izbegličkog kampa Balata u blizini Nablusa, gde je izraelska vojska vršila raciju.

Prema neprotvrđenim izveštajima, dim je od eksplozije koja je detonirala izraelski buldožer koji je delovao u kampu na Zapadnoj obali.

 

 

Al-Kahera: Napravljen pomak u pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa

Na razgovorima u Kairu napravljen je napredak ka primirju u Pojasu Gaze, a sve strane koje učestvuju u pregovorima slažu se oko suštinskih stvari, prenela je danas egipatska televizijska stanica Al-Kahera njuz, citirajući neimenovanog visokog egipatskog zvaničnika.

U nedelju su Izrael i palestinski Hamas poslali timove u Egipat na razgovore o potencijalnom prekidu vatre nakon konflikta koji traje šest meseci. Zasad se Hamas nije oglašavao, a nijedna od strana nije potvrdila izveštaj Al-Kahere, koja je objavila da su delegacije Hamasa i Katara napustile Kairo i da će se vratiti u utorak kako bi dogovorili konačan sporazum, a da će pregovarači SAD i Izraela napustiti egipatski glavni grad u narednih nekoliko sati.

Anketa: 49 odsto Izraelaca veruje da Netanijahu deluje iz političkih motiva

Gotovo 50 odsto Izraelaca veruje da izraelski premijer Benjamin Netanijahu deluje iz političkih motiva, odnosno interesa, pokazuju rezultati anekte koja je sprovedena šest meseci nakon početka rata u Pojasu Gaze. Anketa Kanala 12 pokazuje da 49 odsto Izraelaca veruje da Netanijahu deluje iz političkih interesa.

Anketa je takođe pokazala da Netanijahuov glavni protivnik, predsednik Nacionalnog jedinstva Beni Ganc gubi prednost u odnosu na premijera usred tekuće frustracije zbog načina na koji izraelska vlada vodi rat, kao i zbog njenog neuspeha da obezbedi oslobađanje više od 100 talaca koje drži Hamas od 7. oktobra, preneo je Tajms of Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading