Viktor Orban
Foto: Alo/Tanjug

 Orban se inače suočava sa jednim od najtežih izbora za EP tokom svoje vladavine koja traje 14 godina.

Mađarska ekonomija je u recesiji, njegova platforma o porodičnim vrednostima u osnovi je potresena skandalom o zloupotrebi, a tu je i politički novajlija koji preti da promeni status kvo. Uprkos izazovima, vladajući Fides ostaje najpopularnija partija u Mađarskoj, ali pojavljivanje Petera Mađara, bivšeg insajdera iz vlade i glasnog Orbanovog kritičara, unelo je dodatnu neizvesnost u izbore.

"POKUPITE STVARI I IDITE"

- Postoje problemi u Briselu, veliki problemi, rukovodstvo je podbacilo - rekao je Orban pristalicama u neobično kratkom govoru od 15 minuta za pokretanje Fidesove kampanje za izbore od 6. do 9. juna.

Orban je poručio rukovodstvu EU da pokupe stvari i odu.

- Ako ste loše uradili posao tokom mandata, doveli ste birače u opasnost, niko od vas ne očekuju ništa više, tako da vam preostaje samo da pokupite svoje stvari i odete - rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da je evropska ekonomija u padu i kritikovao politiku Zapada da podržava ratne napore Ukrajine protiv ruske invazije. Tvrdi i da bi do šireg sukoba moglo doći ako EU ne promeni pristup.

Orban je dugo bio u sukobu sa svojim saveznicima iz EU i Vašingtonom oko niza pitanja - uključujući odbijanje da pošalje oružje Kijevu i nastavak održavanja ekonomskih veza sa Moskvom nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu 2022. godine.

Budimpešta se spori i sa Evropskom komisijom oko reformi pravosuđa koje su rezultirale suspenzijom milijardi evra iz evropskih fondova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading