rat u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Više od 200 tela pronađeno je u masovnim grobnicima u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junisu, saopštile su palestinske lokalne vlasti.

Stanovništvo Kan Junisa, koje se vratilo svojim domovima posle povlačenja IDF-a, takođe, navelo je da su izraelske snage ponovo ušle u istočni deo grada, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, istovremeno, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijen najmanje 34.151 Palestinac, dok su 77.084 njih povređena.

Uoči praznika Pashe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da "neće odmarati" sve dok svi izraelski taoci u palestinskoj enklavi ne budu oslobođeni.

Šef izraelskih obaveštajaca Aron Haliva, u međuvremenu, podneo je ostavku zbog neuspeha da 7. oktobra prošle godine spreči napad palestinskog Hamasa na Izrael.

Za to vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj rekao je da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor u načelu da zbog napada na Izrael prošire sankcije Iranu.

Borelj je, ipak, ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Teheranu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Hezbolah: Dronovima smo napali vojnu bazu Izraela u gradu Akra

Proiranska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je napala dronovima izraelsku vojnu bazu u gradu Akra, čime je zašla najdublje na teritoriju Izraela do sad, prenosi Rojters.

Grupa je navela da je izvršila napad iz osvete za ranije ubistvo njenog pripadnika Huseina Azkoula, za kojeg se pretpotavlja da je pogođen u izraelskom napadu u južnoj libanskoj oblasti Markaba.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da ne poseduju saznanja o napadu Hezbolaha na bilo koje objekte, ali su ranije danas navele da su presrele dve "mete u vazduhu" na svojoj severnoj obali.

Izrael je od oktobra prošle godine ubio oko 270 boraca Hezbolaha i oko 50 civila, dok je u napadima Hezbolaha ubijeno desetak izraelskih vojnika, navodi Rojters.
 

SAD uvele sankcije pojedincima povezanim sa Iranskom revolucionarnom gardom

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država saopštilo je danas da je uvelo sankcije za četiri osobe i dve kompanije, povezane sa delom Iranske revolucionarne garde zaduženim za sajber operacije. Mete ovih sankcija bile su uključene u sajber operacije koje su ciljale preko deset američkih kompanija i državnih tela, piše u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. Sankcije su uvedene protiv Mersam Andišeh Saz Nika i drugih koji su delovali kao frontovske kompanije za sajber komandu Iranske revolucionarne garde, dodaje se u saopštenju.

Porodice obeležile 200 dana zatočeništva talaca u Gazi

Stotine ljudi okupilo se na Trgu talaca u Tel Avivu na manifestaciji kojom se obeležava 200 dana zatočeništva za one koji Hamas drži zatočene u Pojasu Gaze.

Porodice nekih talaca koje Hamas drži u Gazi i pristalice blokirale su deo ulice Begin u Tel Avivu kako bi zahtevali dogovor o momentalnom oslobađanju talaca.

Izrael naredio novu evakuaciju u severnoj Gazi

Izrael je naredio novu evakuaciju u oblasti Bejt Lahija u severnoj Gazi, upozoravajući da je to "opasna borbena zona", rekao je portparol izraelske vojske.

Brigade El Kasam pozivaju na eskalaciju na svim frontovima

Portparol brigada El Kasam, vojnog krila Hamasa, Abu Ubaida je pozvao na eskalaciju na svim frontovima.

Abu Ubaida je uputio poziv u govoru na televiziji povodom 200 dana od početka rata Izraela i Hamasa.

Hezbolah tvrdi da je izveo najdublji napad na izraelsku teritoriju od 7. oktobra

Hezbolah je saopštio da je pokrenuo napad dronom na izraelske vojne baze severno od Akre, što bi bio najdublji udar ove organizacije na izraelsku teritoriju od početnih sukoba 7. oktobra.

Prethodno je izraelska vojska navela da je likvidirala dvojicu istaknutih operativaca Hezbolaha na jugu Libana, kao i da su ublizini Naharije, nedaleko od Akre, presretnule dve sumnjive vazdušne mete. 

IDF ubile dvojicu operativaca Hezbolaha

Dvojica istaknutih operativca Hezbolaha poginula su jutros i tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na jug Libana, saopštila je vojska (IDF). 

Navodi se da je u blizini Tira poginuo Husein Askul, zadužen u jedinici protivvazdušne odbrane organizacije, dok je na samom jugu Libana poginuo Muhame Atija, pripadnik elitne jedinice "Radvan". 

Hezbolah je potvrdio smrt Azkula i Atije.

Izrael tokom noći više puta bombardovao sever Gaze

Izrael je tokom noći u nekoliko navrata bombardovao sever Pojasa Gaze, javio je Rojters, pozivajući se na lokalne izvore. 

Ujedno, izraelski tenkovi su više puta gađali položaje u samom gradu Gazi. 

Izraelska vojska je saopštila da je napad usledio pošto je internom istragom utvrđeno da je tokom prethodne noći nekoliko raketa lansirano na Izrael iz pravca severne Gaze.

Vafa: Najmanje 32 poginulih u poslednja 24 sata

Najmanje 34.183 Palestinca je poginulo, a 77.143 povređeno, u sukobima Izraela i Hamasa od 7. oktobra 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo Zdravlja u Gazi.

U poslednja 24 sata poginule su 32 osobe.

Iranski šef diplomatije: Odluka EU o sankcijama Teheranu za žaljenje

Sankcije Evropske unije (EU), za koje je prošle nedelje postugnut načelan dogovor da se uvedu Teheranu nakon iranskog napada na Izrael, su za "žaljenje" jer je Iran delovao u samoodbrani, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan.

Iran je 13. aprila ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael, navodeći da je to odmazda za izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku, kada je ubijeno 13 ljudi.

Sukobi policije i demonstranata na propalestinskim protestima na američkim univerzitetima

Na Univerzitetu u Njujorku izbili su sukobi između propalestinskih demonstranata i policije koja je ušla univerzitetski posed kako bi rasklonila antiizraelsku "oslobođenu zonu". 

Policija je prethodno izdala naredbu da se demonstranti raziđu, kada je neko iz mase bacio stolicu ka njima. 

Uhapšeno je više demonstranata, uključujući studente i profesore, prenosi Si-En-En. 

Netanjahu kritikuje plan SAD da uvedu sankcije jedinici IDF-a

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je kritikovao najavu Sjedinjenih Država da će uvesti sankcije jedinici izraelske vojske (IDF) zbog kršenja ljudskih prava tokom racija na Zapadnoj obali.

"Ne smeju da se uvedu sankcije našim vojnicima", napisao je Netanjahu na Iksu (Tviteru). 

Nova racija na Zapadnoj obali, ranjene tri osobe

Izraelska policija je ranila je najmanje tri osobe, među kojima su jedan tinejdžer i dve žene, severno od Hebrona, na Zapadnoj obali, prenela je palestinska novinska agencija Vafa.

Navodi se da je policija zapucala na kolonu vozila na lokalnom putu.

U grobnici u Kan Junisu pronađeno skoro 300 tela

Službe hitne pomoći u palestinskoj enklavi izvukle su tela 283 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis nakon što su se izraelske snage povukle sa tog područja, javlja Si-En-En. 

Jutros je pronađeno još 73 tela, saopštile su zdravstvene institucije u ovom gradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading