prodavnica hrvatska
Foto: Alo/Shutterstock

Potrošač se, kako pišu hrvatski mediji, obratio Evropskom centru potrošačke zaštite, odnosno njihovoj Fejsbuk stranici Zdravo inspektore, gde je objavljena priča i propratne fotografije.

Nakon toga reagovao je Državni inspektorat, ali i trgovački lanac Konzum, koji prodaje Garden good pasulj. Proizvođač je italijanska kompanija Fiamma Vesuviana S.R.L.

Konzum je odlučio da povuče celu seriju neto količine 400 g, LOT broj L M261, sa rokom upotrebe do 17.09.2026.

"Žao nam je zbog situacije koja se desila našem kupcu. Po pritužbi kupca, u koordinaciji sa proizvođačem i svim nadležnim institucijama, preduzeli smo sve potrebne radnje u skladu sa internom procedurom. O tome smo obavestili proizvođača i zatražili izjašnjenje. Za to smo se obratili", rekao je on.

"Iako u ovom trenutku nemamo sve potrebne informacije, u kontaktu smo sa proizvođačem i iz predostrožnosti i u cilju zaštite naših kupaca, samoinicijativno smo povukli pomenutu seriju proizvoda iz prodaje. Pored toga, izvršen je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum izvršio sve potrebne aktivnosti i provere".

Odgovor kompanije

„Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Po primljenoj reklamaciji kupaca, u koordinaciji sa proizvođačem i svim nadležnim institucijama, preduzeli smo sve potrebne radnje u skladu sa internom procedurom.

Obavestili smo proizvođača i tražili izjavu. Iako u ovom trenutku nemamo sve potrebne informacije, u kontaktu smo sa proizvođačem i iz predostrožnosti i u cilju zaštite naših kupaca, samoinicijativno smo povukli pomenutu seriju proizvoda iz prodaje.

Pored toga, izvršen je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum izvršio sve potrebne aktivnosti i provere. Još jednom želimo da izrazimo žaljenje i svakako ćemo učiniti sve da sve okolnosti detaljno proverimo i obezbedimo da se ovakve situacije ne ponove.

Neposredno pre ove publikacije, dobili smo izveštaj sanitarne inspekcije Državnog inspektorata u kojem se, između ostalog, navodi:

„Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po prijemu Vaše predstavke u vezi sa prijavom potrošača o kupljenoj konzervi pasulja "Garden Good“ neto količina 400g, LOT broj L M261, korišćeno do: 17.9. .2026.

Proizvođač Fiamma Vesuviana, Italija, koju na tržište Republike Hrvatske stavlja Konzum plus d.o.o., a za koju se navodi da su pronađeni delovi uginulog glodara, dana 07.05.2024. izvršio uviđaj u sedištu predmetnog preduzeća.

Inspekcijom je utvrđeno da je predmetno trgovačko preduzeće odmah po prijemu prijave potrošača pristupilo postupku prikupljanja svih podataka o samom proizvodu, odnosno prikupljanja podataka o PARTIJI i roku trajanja.

Tražili su od proizvođača iz Italije da dostave izjavu u vezi sa predmetnom prijavom. Po prijemu tačnih informacija o LOT-u i roku trajanja sporne hrane 07.05.2024. 2008. godine dobrovoljno pokrenuo postupak za povlačenje navedene partije sa tržišta Republike Hrvatske.

S obzirom da je proizvođač predmetne hrane u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sustav o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mere prema proizvođaču sprovelo nadležno telo za sigurnost hrane u Italiji,” izvestio Državni inspektorat RH.

Ako ste kojim slučajem kupili tu konzervu, odmah vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu gde će vam se vratiti novac. Može i bez računa”, naglasili su iz “Halo, inspektore”.

(Jutarnji.hr/Danica.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading