NATO vojnici
EPA
NATO vojnici

EPA

NATO vojnici , Foto: EPA

Odgovor na njih biće podjednako velikih razmera, zajedničke vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2021“ koje su planirane za septembar. Kako se sve ovo može završiti?

NATO sprema vežbe blizu granica Rusije

Na Defender Europe 2021, kao i ranije, vežbaće odbrambene i ofanzivne akcije u Istočnoj Evropi i baltičkim državama. Prema programu vežbi, snage NATO-a moraće da izvrše juriš na Kalinjingradsku oblast, blokiraju zapadne oblasti Rusije, kao i da suzbiju „masovnu rusku ofanzivu“. Za razliku od prethodnih godina, 2021. posebna pažnja neće biti posvećena Istočnoj, već Južnoj Evropi.

Manevri su planirani u Crnoj Gori, na Kosovu i u Albaniji. Vežbe PVO i gađanje raketa klase zemlja-zemlja održaće se u Bugarskoj i Rumuniji. A Mađarska će poslužiti kao duboka pozadina „rata“ koji se odvija.

Amerikanci će u Evropu prebaciti značajne snage, uključujući jedinice 1. konjičke i 82. vazdušno-desantne divizije. Stotine jedinica vojne opreme za različite namene biće prebačene preko Atlantika. Pored toga, 53. pešadijska brigada će biti isporučena sa Floride. Nije isključeno da će Amerikanci nakon vežbi ponovo „zaboraviti“ nešto od oružja u Evropi, kao što se to već nekoliko pua dogodilo. Po mišljenju stručnjaka, na ovaj način Pentagon iz godine u godiu povećava svoje ofanzivne sposobnosti u regionu.

Raketa, Ruska vojska

Tanjug/AP

Raketa, Ruska vojska, Foto: Tanjug/AP

Manevri Rusije i Belorusije

Kao odgovor na Defender Europe 2021, Rusija i Belorusija će u septembru održati manevre „Zapad 2021“. Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin rekao je u ponedeljak da će „zajedničke vežbe omogućiti testiranje novih metoda zajedničkih akcija kombinovanih jurišnih jedinica u visoko urbanizovanim područjima“, kao i „procenu efikasnosti novog i modernizovanog naoružanja i tehnike“.

Minsk je naglasio da strateški manevri odražavaju „snažne savezničke odnose i jedinstvo stavova ministarstava odbrane Rusije i Belorusije o osiguravanju vojne bezbednosti Savezne države“.

Obe strane nisu koristile uobičajeni diplomatski jezik o neusmerenim manevrima protiv bilo koje države ili vojnog bloka. Vežbanje napada NATO snaga na Kalinjingrad i priprema ruskih vojnika za bitke u gradskoj sredini jasno ukazuju ko će protiv koga da se bori. Naravno, verovatnoća za nastanak velikog oružanog sukoba je mala, ali je vrlo realna.

Ruska vojska

screenshoot

Ruska vojska, Foto: screenshoot

Po mišljenju stručnjaka, promena vlasti u SAD će direktno uticati na akcije NATO-a u 2021. godini. Tokom četiri godine Donalda Trampa na mestu predsednika SAD-a, jedinstvo severnoatlantskog bloka je znatno oslabilo. Sada već bivši domaćin Bele kuće nije krio da je prvenstveno sledio američke interese, a nije isključio ni mogućnost izlaska iz Alijanse. Ova retorika je izazvala veliku zabrinutost u Evropi, ponovo je isplivalo pitanje vojske EU. Novi predsednik će očigledno pokušati da sve popravi.

„Odnosi između Rusije i NATO-a pogoršaće se ove godine“, smatra prvi potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov. „Bajden hoće da obnovi i mobiliše Alijansu. A to zahteva pojavu spoljnog neprijatelja. Rusija je najpogodnija za ovu ulogu, pošto je Kina predaleko. Vašigtonu je takođe potreban spoljni neprijatelj da bi konsolidovao američko društvo“, kaže Sivakov.

Raketa, Ruska vojska

Tanjug/AP

Raketa, Ruska vojska, Foto: Tanjug/AP

Zaraditi novac

Međutim, stručnjaci veruju da u stvarnosti NATO nema očigledne agresivne planove protiv Rusije. A dalje širenje Alijanse za Amerikance je način da zarade novac i još više vežu Evropu za sebe. Vašington će se vratiti u doba pre Trampa i pojačati svoje mešanje u poslove Starog sveta.

„Čini mi se da će 2021. godine NATO pokazati kako se transformiše iz vojne organizacije u neku vrstu globalne korporacije“, objašnjava politikolog Sergej Sudakov. „Ključni problem Alijanse je i dalje aktuelan — finansiranje. Koliko para, toliko muzike. Dve trećine budžeta ide za potrebe SAD i to nije tajna. Vrlo dobro znamo da su troškovi već premašili trilion dolara. I pre svega zahvaljujući Vašingtonu. Evropske države se oslanjaju na zalihe iz SAD. Ovo podržava kolosalni američki odbrambeni budžet —korporacije koje deluju u interesima NATO-a zarađuju ogromne količine novca.“

Stručnjak je istakao da aktivnosti Severnoatlantske alijanse danas izgledaju kao prebacivanje novca iz jednog džepa u drugi. Vašington dodeljuje sredstva NATO-u, saveznici ih koriste za kupovinu američke tehnike i naoružanja — začarani krug.

Evropa za Sjedinjene Države za vreme Bajdena će ostati jedno od glavnih tržišta vojnih proizvoda. To znači da iz inostranstva treba očekivati porast antiruske retorike. Ali većina stručnjaka je sigurna da se Vašington i Brisel verovatno neće usuditi da zaista testiraju snagu druge najmoćnije vojske na svetu.

Pročitajte još: