Trampov zid
EPA
Trampov zid, Foto: EPA

Čini se da ko god da je gradio zid na granici SAD i Meksika nije čitao Tri mala praseta, pošto je majka priroda poput zlog vuka kao od šale oduvala deo zida, piše RTS.

Snimak koji se vrlo brzo proširio internetom navodno pokazuje kako se deo zida u Teksasu koji odvaja SAD i Meksiko ruši pod naletom snažnog vetra tropske oluje Hane.

Kratki snimak, koji je postavio novinar Jadit Valdez, izazvao je na društvenim mrežama ismevanje Donalda Trampa, koji je na obećanju da će podići zid i postao predsednik 2016. godine.

Na zid je do sada potrošeno 11 milijardi dolara, a procenjuje se da će do kraja koštati oko 22 milijarde dolara.

Kritičari su ukazivali da se Tramp pre samo par nedelja hvalio da je njegov zid "najmoćnija i najobimnija granična građevina" na svetu.

Ipak, pojavile su se i sumnje u verodostojnost snimka, odnosno gde i kada je snimljen.

Iako je Valdez naveo da je snimak napravljen tokom nedavnog naleta tropske oluje Hane, novinar Vašington posta Nik Mirof istakao je da carina i granična policija negirale da snimak nije napravljen u dolini reke Rio Grande na granici Teksasa kako se tvrdi.

Inženjerski korpus vojske SAD je takođe naveo da nikakvi delovi zida nisu srušeni u dolini reke Rio Grande pod naletom oluje Hana. Snimak koji kruži društvenim mrežama čini se da je iz juna 2020. godine kada je snažan vetar oborio nekoliko segmenata blizu Deminga u Nju Meksiku.

Ovo nije prvi put da je deo zida popustio pod naletom snažnog vetra – u januaru je takođe nekoliko segmenata srušeno kod Kaleksika u Kaliforniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

slađa

29.07.2020 09:11

Hana Arent je Trampu srušila zid.