Kuga; Korona
Ilustracija
Kuga; Korona

Ilustracija

Kuga; Korona, Foto: Ilustracija

Veverica pozitivna na kugu pronađena je i testirana u gradu Morisonu u Koloradu, udaljenom oko 30 kilometara od Denvera, saopštile su lokalne vlasti.

Kako su naveli, ovo je prvi slučaj pojave kuge u toj oblasti, a dodali su da je mala verovatnoća za prenos kuge na ljude.

Ipak, pozvali su na opreznost i preporučili meštanima da obrate pažnju na domaće životinje i kućne ljubimce koji bi se mogli zaraziti od ujeda zaražene buve, koja inače prenosi bubonsku kugu.

Izdata su i uputstva kuda se sme šetati s kućnim ljubimcima, kada ići kod veterinara i izbegavati kontakt s divljim životinjama u šumskim predelima, ali i izbegavati držanje smeća u otvorenim kantama u dvorištima, da ne bi privlačilo divlje životinje.

Kuga

Shutterstock

Kuga, Foto: Shutterstock

Vlasti okruga Džeferson ističu da su simptomi bubonske kuge visoka temperatura i groznica, glavobolja, opšta slabost organizma i bolovi u telu, kao i oticanje limfnih žlezda, a koji se javljaju za dva do sedam dana od momenta infekcije.

Podsetimo, nedavno su Mongolija i Kina registrovale slučajeve bubonske kuge, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija i tu bolest stavila na vrh liste praćenja.

PROČITAJTE JOŠ: